Путін з Сєверодвінськом гірше, ніж Горбачов з Чорнобилем

Люди - що? Додаток до влади

Як людина, що пережила Чорнобиль, я добре розумію емоції людей, які стали жертвами аварії під Сєверодвінськом в Росії. Згадати, як нерозуміння змінилося недовірою, а недовіра - безпорадністю. Як множилися чутки, обростаючи фантастичними подробицями. Як будь-яка випадковість здавалася вироком: я тоді якраз підхопив краснуху, у дорослих вона протікає важко, визначається не відразу, а лікарі приходили і тільки руками розводили: що ж ви хочете, гори трупів в лікарнях! Радіація!

Це було інакше, ніж в серіалі. Це було огидно. Противно бачити, що тебе не вважають людиною. Противно усвідомлювати, що тобою керують ідіоти. Що ти нічого не знаєш - а йдеться про твоє здоров'я, про твоє майбутнє, про твоїх близьких, про твоє життя. Саме відраза, огида до нудоти. І розуміння, що режим, який ось так ставиться до своїх співгромадян - не з ідеологічних причин, а просто заради збереження свого безглуздого обличчя, - просто не має права на існування. Він повинен згинути, хочуть цього "радянські люди" чи ні. Повинен - бо те, що мертве, жити не може, - пише Віталій Портников для "Грани.Ру".

З Чорнобиля зробили абсолютно інший, свій висновок - не можна було розслаблятися і щось там розповідати, потрібно було все ретельно засекретити

Ось і під Сєверодвінськом зараз так само. Будь-яка нормальна влада чесно говорить з населенням про наслідки аварій і катастроф - власне, для цього влада і потрібна, для цього люди і створюють держави. Але тільки не влада Путіна, тільки не ці ходячі мерці. Ці з Чорнобиля зробили абсолютно інший, свій висновок - не можна було розслаблятися і щось там розповідати, потрібно було все ретельно засекретити, не дозволити ворогам і їх агентам скомпрометувати владу. Ось вони і не дозволяють. А що буде з людьми в зараженому регіоні, їм абсолютно нецікаво. Люди - що? Додаток до влади. Цих поховаємо, тих нагородимо, цих посадимо, тим побудуємо онкологічний центр, нехай хворіють.

Головне - не люди, головне - Путін. Щоб він не засмучувався, зберігав гарний настрій, а росіяни раділи за нього і разом з ним. І цікавитися потрібно зовсім не тим, який радіаційний фон в Сєверодвінську і поруч, а тим, який радіаційний фон в Кремлі або в Червоній Поляні. Якщо там все добре - значить, і в Росії все добре, перефразовуючи афоризм одного ганебного царедворця.

Цих поховаємо, тих нагородимо, цих посадимо, тим побудуємо онкологічний центр, нехай хворіють

У чиновників горбачівських часів, вихідців з партійної номенклатури, життя відрізнялося від життя їхніх підданих тільки рівнем злиденності - принаймні, на ту саму першотравневу демонстрацію виходили всі разом. І тому вони ще могли замислюватися про те, що з людьми потрібно поділитися інформацією, що їх варто вберегти, евакуювати, що потрібно вивезти не тільки своїх дітей. Але Путін і його наближені так далеко від людців, якими керують і над якими сито глумляться, що навіть не можуть ні про що таке подумати. Якась аварія, якісь жертви, якась радіація. І де - в дірі, про яку ніхто в Москві не пам'ятає і не знає.

Це нехай Трамп пише твіти про Сєверодвінськ і стверджує, що добре поінформований. Путін теж добре поінформований. Просто йому не дуже цікава вся ця інформація. Йому цікаво з'їздити в Севастополь, опуститися на коліно перед дівчинкою-балериною і сказати їй "мадемуазель", нехай всі ахають і захоплюються. А радіація може і почекати.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі