Поліграф не виявляє брехню

Він лише фіксує реакцію на запитання

Чи виявляє поліграф брехню? Знову доводиться про це говорити у коментарях для ЗМІ щодо допиту Петра Порошенка.

Найчастіше поліграф називають детектором брехні, але цей термін некоректний, оскільки вводить громадськість в оману. Поліграф не читає думки і не виявляє брехню, а всього лише реєструє фізіологічну активність і зміни її параметрів. Він виявляє не брехню, а лише збудження, яке з певною часткою ймовірності може свідчити про брехню. За фізіологічними реакціями не можна точно встановити природу їх походження (позитивна чи негативна емоція, брехня, переляк, біль, будь-які асоціації і т. д.). В даний час 100% надійного критерію чи показника фізіологічної активності, характерного для брехні, не існує.

Надійного критерію чи показника фізіологічної активності, характерного для брехні, не існує

Поясню простою мовою на прикладі.

Припустимо, вбито жінку. Підозрюваного чоловіка опитують з використанням поліграфу. Але при житті цієї жінки вони були коханцями і його організм буде дуже збуджено реагувати на питання про неї. Таким чином, реакція на поліграфі та неабияке збудження буде зафіксоване, але ніхто не знає що є в основі такої реакції - справді вина за вбивство чи вина за адюльтер. Тому поліграф не дає відповіді на питання - правда чи брехня. Поліграф фіксує реакцію на запитання.

Всупереч поширеній думці, тестування на поліграфі не є науково доведеною і стандартизованою процедурою. Існують численні сумніви і критичні зауваження щодо наукової достовірності отриманих результатів. Вважається, що це скоріше мистецтво, а не наука, оскільки багато що залежить від кваліфікації, досвіду та інтуїції фахівця-поліграфолога.

Тестування на поліграфі не є науково доведеною і стандартизованою процедурою

Результат перевірки на детекторі брехні не може вважатися достовірним на 100%, так як поліграф аналізує лише емоції і фізіологічні реакції з приводу предмета тестування, безвідносно істинної винності/невинності їх носія. Будь-яка сильна емоція випробуваного: гнів, страх, сексуальне збудження може бути помилково потрактована поліграфом, як його винність.

Доцільність застосування поліграфа з метою відбору персоналу поки що не доведена. Більшість вчених і дослідників, що займаються проблемою виявлення брехні, одностайно і категорично протестують проти використання детектора брехні під час прийому на роботу. Причина - велика кількість помилок при перевірці кандидатів на поліграфі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі