Якщо Росія не згорить – то потоне

У Сибіру горить три мільйони гектарів лісів

"Ось якщо у нас взимку в холодну погоду виникають хуртовини, нікому ж не спадає на думку топити айсберги, щоб було тепліше", - дотепно зауважив губернатор Красноярського краю Олександр Усс, відповідаючи на питання учасників молодіжного форуму "Бірюса - 2019" про те, чому влада не гасить лісові пожежі. Продовжуючи цю тему, Усс змінив іронічний тон на філософський і пояснив підростаючому поколінню: "Це звичайне природне явище, боротися з яким безглуздо, а десь, можливо, навіть і шкідливо".

Красноярський губернатор Усс відомий тим, що у всіх обставинах слідує заповітам римського стоїка Сенеки, який писав: "Найкраще перетерпіти те, чого ти не можеш виправити, і, не ремствуючи, супроводити богові". Незадовго до пожеж в Сибіру була повінь і губернатор Усс, зустрічаючись з жителями міста Канськ, які запитували його, що він може зробити щоб вони не потонули, відповів з гідністю істинного стоїка: "Що ви хочете мені сказати? Права качнути?".

Федеральні чиновники заявляють, що "гасити пожежі економічно невигідно, оскільки витрачені на гасіння пожеж кошти перевищують прогнозований збиток від них"

Стоїцистській підхід регіональної влади вельми органічно доповнюється бухгалтерським підходом федеральних чиновників, які заявляють, що "гасити пожежі економічно невигідно, оскільки витрачені на гасіння пожеж кошти перевищують прогнозований збиток від них". Подібний підхід вельми успішно застосовується в російській медицині, яка керується принципом "навіщо витрачати гроші на лікування, якщо пацієнт все одно колись помре". Ця ж логіка лягла в основу пенсійної реформи: "навіщо платити пенсії людям в 55-60 років, якщо можна почекати 5 років і велика частина пенсіонерів не доживуть". Дивно було б, якби російська влада у випадку захисту природи змінила б принципи, якими вони керуються щодо людей.

Дим доходить до уральських міст і Поволжя, де жителі скаржаться на задушливий смог

У Сибіру горить три мільйони гектарів лісів. Дим доходить до уральських міст і Поволжя, де жителі скаржаться на задушливий смог. Абсолютну більшість пожеж ніхто не гасить.

Лісові пожежі зараз зафіксовані в 10 регіонах: у Іркутській і Тюменській областях, в Красноярському, Хабаровському, Пермському і Забайкальському краї, в Якутії, Бурятії і в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

За даними Авіалісоохорони, для гасіння лісових пожеж задіяно 2 тисячі 715 осіб і 343 одиниці техніки. Для придушення протесту в Москві 27 липня кинули значно більше людей, ніж на гасіння пожеж в Сибіру. Невеликої частки тих грошей, які витрачаються на паради, свята, урочистості, бордюри, геноцид в Сирії і війну проти України вистачило б на те, щоб значно збільшити чисельність і ресурси протипожежної служби.

Для придушення протесту в Москві 27 липня кинули значно більше людей, ніж на гасіння пожеж в Сибіру

Чисельність Росгвардії, структури створеної виключно для гасіння соціальних і політичних пожеж - 340 тисяч осіб. Якщо до цієї кількості додати ФСБ, ФСО, підрозділи поліції, націлені на боротьбу з опозицією, то цю цифру треба як мінімум подвоїти. Чисельність Федеральної протипожежної служби - 250 тисяч співробітників. З лісовими пожежами борються менше трьох тисяч осіб.

Те, що відбувається в Сибіру, екологи цілком доказово називають планетарною катастрофою. Крім того, що людям, які живуть в Сибіру, на Уралі і в Поволжі нічим дихати, вітер відносить гар в Заполяр'я, де він осідає на льодах, сприяючи їхньому прискореному таненню, що в свою чергу веде до затоплення нових регіонів, і не тільки в Росії. Безглуздий жарт, що Росію від пожежі може врятувати потоп, має під собою певні підстави. Про те, що Сибір - це "легені планети", в найближчому майбутньому можна буде забути, вважає керівник протипожежного відділу "Greenpeace" Григорій Куксін, оскільки в найближчому майбутньому за його оцінками буде тільки гірше.

Безглуздий жарт, що Росію від пожежі може врятувати потоп, має під собою певні підстави

У любителя цілувати спійманих щук і літати з журавлями, мабуть, повністю відсутня емпатія стосовно мільйонів тварин, які заживо згораючи у вогні, страждають нітрохи не менше, ніж в такій же ситуації людина. Крім того повна загибель від смогу і вогню сибірської популяції комах неминуче призведе до руйнування екосистеми.

Звертатися до розуму і милосердя путіних і уссових марно і безглуздо. До тих військових, політичних і терористичних загроз, які путінський режим несе планеті, необхідно додати загрозу екологічну. Можливо, саме вона і є найголовнішою небезпекою, що йде від мешканців Кремля. Земля - багатоквартирний будинок. І якщо в одній квартирі оселився алкаш, який регулярно розводить багаття на підлозі і забуває вимкнути газ, згоріти може весь будинок.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі