Путін ввів у НАТО троянського коня

Не знімеш овчину з ведмедя, не вийде з Росії друга

12 липня на турецьку авіабазу "Мюртед" прибула перша партія компонентів російських зенітно-ракетних комплексів С-400. Процес постачання ЗРК завершиться у квітні 2020 року. Анкара заплатить за чотири дивізіони С-400 $2,5 млрд. Зараз в РФ і Туреччині триває навчання турецьких військових, які мають використовувати ці системи.

У Туреччині панує святкова атмосфера. Прибуття С-400 турки розцінюють, як величезне досягнення. Деякі громадяни їздять по місту, прив'язавши до даху автомобіля чотири труби, зробивши подобу ракетного комплексу. Турецька преса моментально перетворилася в рекламний бюлетень російської оборонної промисловості. Пояснює технічні характеристики зброї. Ось наприклад заголовки газет: "Ми навіть муху побачимо в повітрі", "С-400 зроблені турком-азербайджанцем Ігорем Ашурбейлі".

С-400 приносить Туреччині розрив із західним альянсом

Разом з цим С-400 приносить Туреччині розрив із західним альянсом, членство в якому - результат роботи багатьох років. Перші сигнали розриву не змусили себе довго чекати. Через п'ять днів після початку поставок ракетних комплексів у Білому домі повідомили про призупинення співпраці США за програмою поставок американських винищувачів F-35 в Туреччину. Вони не можуть співіснувати з російською платформою зі збору розвідувальної інформації. Програму призупинили не дивлячись на те, що Туреччина вже оплатила частину коштів і брала участь у виробництві певних деталей для нового винищувача. Турецькі пілоти і персонал з технічного обслуговування, що знаходяться на навчанні в США, будуть змушені покинути країну до 31 липня.

США неодноразово пропонували Анкарі придбати сумісні з F-35 комплекси ППО Patriot. У Вашингтоні вважають, що закупівля російських ЗРК може мати згубні наслідки для взаємодії Туреччини з НАТО. Але між тим, в заяві також сказано, що США як і раніше "високо оцінюють стратегічні відносини з Туреччиною". Мають намір продовжити співпрацю у військовій сфері.

Всі літаки і ракети, які знаходиться в розпорядженні Туреччини і НАТО будуть розпізнані С-400 як "вороги"

Сполучені Штати справедливо стурбовані тим, що Росія отримає конфіденційну інформацію про F-35. Всі системи Туреччини та НАТО використовують загальне програмне забезпечення. Природно, С-400 запрограмовані проти цього інвентарю. Таким чином, всі літаки і ракети, які знаходиться в розпорядженні Туреччини і НАТО будуть розпізнані С-400 як "вороги".

Як Туреччина і Росія вирішать це важливе питання поки невідомо.

Туреччина може закрити бази НАТО і США та вийти за власним бажанням. Але, очевидно, хоче, щоб вигнали із західного блоку. Росія, відірвавши Туреччину від НАТО, хоче зробити країну відкритою для всіх видів операцій, зокрема для таких, які проводила в Україні та Грузії. Заяви з Росії підтверджують це. Лідер ЛДПР Володимир Жириновський озвучив подробиці особистої зустрічі з президентом Туреччини Ердоганом, на якій турецький президент не виключив виходу країни з Північноатлантичного альянсу. За словами Жириновського, Анкара воліла б входження до складу Європейського союзу своєму перебуванню в НАТО, проте поки ЄС не поспішає приймати країну до свого складу.

Санкції США режиму Ердогана тільки на руку

За появою С-400 в Туреччині послідують санкції США, про які вже почали говорити. Але режиму Ердогана це тільки на руку. Він застрелить двох зайців одним пострілом. Створить сприятливе середовище для виходу із західного клубу і зовнішню причину хронічних економічних проблем.

США може приготувати пару санкцій для показухи, так як є економічна мета - досягти торгового обсягу між країнами в $100 млрд. Коротше всім все на користь. Трамп - торговець. Користуючись нагодою, продасть бажане.

До того ж нікого не лякають санкції США. Росія, яка вторглася в Крим і Донбас, під санкціями США, але продовжує існувати, зміцнюючи свою владу.

З російського фронту - вихід Анкари із західного альянсу і її перетворення на державу-супутник на орбіті навколо Росії - це геополітична вигода зусиль останніх 200 років

Kремліністи в Туреччині вважають віддалення навіки від Західної ліги відповідним її короткостроковим інтересам. З російського фронту - вихід Анкари із західного альянсу і її перетворення на державу-супутник на орбіті навколо Росії - це геополітична вигода зусиль останніх 200 років!

Ердоган, і його політика припливу-відпливу між Росією і Заходом дуже дорого обійдеться Туреччині. Сьогодні на чолі незалежних тюркських республік знаходиться недалекоглядна неповноцінна і неефективна влада. Але турецький народ повинен пам'ятати, що найнебезпечнішим і головним ворогом за останні триста років є Росія.

Протягом всієї історії турецькі держави послідовно вступали в союз із західними країнами проти російської загрози. 15 липня 2016 року в Туреччині спроба державного перевороту була на руку Ердогану і Путіну. Відкрила дорогу до С-400. Туреччина, в 2016 році почала виходити на російську орбіту. Поки С-400 не має ніякої функції в обороні Туреччини. Це троянські коні, яких Путін ввів у НАТО.

Я б дуже хотів, щоб турки якомога швидше прийшли в себе і згадали прислів'я предків - не знімеш овчину з ведмедя, не вийде з Росії друга.

Юнус Ердогду, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі