Зараз для українців менш очевидно, хто ми є і навіщо

Зеленський підіграє російській пропаганді

До 2013 року меседж російської пропаганди щодо України був такий: Росія краща, ніж Європа і краща, ніж сама Україна - тому вливайтеся в нас знову.

Після Майдану і початку війни меседж став інший: українці - нацики і нелюди, тому ті, хто любить Росію в Україні - біжіть подалі від Києва. Це спрацювало, але в менших масштабах, ніж думали в Москві.

Після десь 2016 року меседж став ще інший: Україна - failed state, недодержава, нездатна ні на що, Порошенко - головний ворог України, і скоро буде новий Майдан. Це також спрацювало, і також в менших поки що масштабах.

Хоч українці завжди "самі-по-собі", і чхати хотіли на президентів, багато хто все одно обережно поглядає туди, нагору. Мовляв, покажи, як треба

Зараз меседж інший: Україна - це невідомо-що. Розмита територія без ідентичності. "Проєкт" без обличчя. Суміш усього і хаос. І воно поволі спрацьовує: зараз для українців значно менш очевидно, хто ми є і навіщо, порівняно з 2014 роком.

І тут перед Зеленським, якщо він самостійний гравець або принаймні хоче ним стати, стоїть величезний трабл. Бо хоч українці завжди "самі-по-собі", і чхати хотіли на президентів, багато хто все одно обережно поглядає туди, нагору. Мовляв, покажи, як треба.

За часів Порошенка все було відносно просто: Україна - не Росія, Росія - ворог, Україна - форпост Європи і т.д. Армія-мова-віра були, можливо, помилковим звуженням ідентичності, але принаймні давали чіткість обличчя.

У Зе цього обличчя немає. Те, що він хоче винести питання ідентичності "за дужки", демонструє його величезну наївність. Адже він насправді значно більше, ніж Порошенко, потребує відповіді на питання про ідентичність. Бо перед ним тепер, як ніколи, постає вир роспропаганди, яка каже: Україна не має обличчя, це невідомо-що і він сам цьому роспропу підіграє. А йому, якщо він хоче хоч трохи побути президентом, потрібно, щоб його країна це обличчя мала. Бо людина має ім'я і обличчя. І спільнота людей теж.

І тут йому треба не заперечувати відповідь Порошенка, а розширювати її. Бо як тільки він прибере з рівняння, що Україна - не Росія, і що Росія - ворог, він одразу отримає повстання і громадянський спротив.

Як тільки він прибере з рівняння, що Україна - не Росія, і що Росія - ворог, він одразу отримає повстання і громадянський спротив

Але тільки на цьому негативному меседжі ідентичності не побудуєш. Має бути ще дещо.

Не знаю, чи він взагалі розуміє це. І чи хтось навколо нього є, хто це хоча би трішки розуміє.

Текст є постом автора у мережі Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі