Влада має шанс прибрати олігархів з політики через "кейс Фірташа"

Багато людей будуть в плюсі від екстрадиції олігарха

Український олігарх Дмитро Фірташ, скоріш за все, відправиться в подорож за океан, де з ним будуть щільно працювати американські слідчі.

Ситуація непроста, оскільки наслідки трохи ширші, ніж просто покарання одного з найвпливовіших громадян України. За великим рахунком в плюсі від цього багато людей. Навіть якщо Фірташ не сяде, а піде на угоду зі слідством. Точніше, в плюсі буде багато хто, якщо Фірташ піде на угоду зі слідством і не сяде, або сяде ненадовго.

Трамп нарешті має шанс отримати частку компромату і, можливо, готовність дати свідчення, якщо це знадобиться. Дуже важливий козир перед президентськими виборами.

Росія отримає можливість говорити про тісну роботу США з українськими елітами, таким чином, на внутрішньому полі підтверджувати свою агітаційну тезу про "руку Вашингтона" в подіях на пострадянському просторі. На зовнішньому полі, зокрема у США вона може сподіватися, що зможе зняти акценти з теми російського втручання в американську політику. Останнє, природно, якщо Фірташ буде говорити не про все. Якщо ж він розговориться добре - американці отримають документальні підтвердження і свідчення вже про руку Кремля в регіоні.

США отримують порцію компромату практично на всіх українських олігархів

США отримують порцію компромату практично на всіх українських олігархів. Причому не просто компромату, а документів і свідчень. Як би там не було, але за останні 20 років всі олігархи так чи інакше співпрацювали один з одним за різними схемами.

У результаті американські політики і дипломати отримають реальну можливість впливати на українські політичні еліти. Дійсно, навіщо намагатися говорити із залежними групами, якщо можна натиснути на їхнього господаря.

Українська влада отримує унікальний шанс по-новому поговорити з олігархами на тему їх дистанціювання від політики, використовуючи "кейс Фірташа".

Українські олігархи, в надії на "раптом пронесе" отримують теоретичну можливість злегка пощипати фірташівські активи. Чому б і ні. Навіть, якщо потім піти на угоду з державою і стати "звичайним" великим бізнесом - віджатий актив, швидше за все залишиться твоїм. Гра варта свічок.

Українське суспільство може отримати шанс вийти на формування нормальних політичних еліт

Українське суспільство, якщо будуть виконані перші пункти (на гризню олігархів за активи одного з них можна не звертати увагу), може отримати шанс, нехай не відразу, але вийти на можливість формування нормальних політичних еліт.

Усі ми разом можемо запасатися попкорном, оскільки історія австрійського втікача буде поступово обростати подробицями. Буде весело.

У кінці кінців, по Києву ходять наполегливі чутки про те, що одним з мотивів спішного повернення Коломойського в Україні стало якраз розслідування проти нього, розпочате в США. Принаймні активність за океаном збіглася з датою переселення власника "Плюсів" в Ізраїль, а, коли за океаном "не заспокоїлося" - в Україну. Підкреслюю, це може бути збіг. Двічі поспіль.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі