Ризикуємо назавжди залишитися за дверима Євросоюзу

Розширення ЄС йде зі скрипом

Країни - члени Європейського Союзу не досягли згоди щодо початку переговорів з Північною Македонією та Албанією щодо членства в об'єднанні.

Європейська комісія виступила з рекомендацією почати такі переговори ще 30 травня і планувалося, що Рада Євросоюзу схвалить таке рішення на саміті 18 червня. Однак цього не сталося. Опозиція окремих країн виявилася досить серйозною і рішення вирішили відкласти на осінь. Єврокомісар з розширення Йоганнес Ган підкреслив, що не може гарантувати ухвалення позитивного рішення і в жовтні, але дуже на це сподівається, - пише Віталій Портников для espreso.tv.

Для України це - погана новина. Вона демонструє, з якими проблемами зіткнеться розширення Європейського Союзу найближчими роками, якщо не десятиліттями. Того ентузіазму, який спостерігався при прийнятті до ЄС країн Центральної Європи, зараз немає. І навіть "брексіт" не створив у європейців стимулів для того, щоб демонструвати привабливість свого об'єднання, навпаки - він тільки загострив проблеми і протиріччя.

Ні про який початок інтеграції України до Європейського Союзу не доводиться говорити, поки не буде завершено процес інтеграції країн західних Балкан

Тим часом, ні про який початок інтеграції України до Європейського Союзу не доводиться говорити, поки не буде завершено процес інтеграції країн західних Балкан - і це не тільки політика, це ще й географія. При цьому я маю на увазі не стільки навіть членство нашої країни в ЄС, скільки сам початок процесу перемовин, який, у свою чергу, буде тривати роками. І всі ці роки до початку переговорного процесу Україна буде продовжувати залишатися у "сірій зоні" між Євросоюзом і Росією.

Тому ми маємо бути зацікавлені, щоб країни західних Балкан швидко досягли успіху. І щоб країни ЄС прагнули хоча б до діалогу з ними. Але цей діалог зовсім не обіцяє бути простим. Тому що - при всій удаваній складності ситуації з Північною Македонією та Албанією - її не можна порівняти з тим, що ще належить пережити, коли почнеться інтеграція Сербії, Косова і особливо Боснії і Герцеговини. Але ж сенс підходу до інтеграції західних Балкан - зробити європейським, мирним і цивілізованим весь регіон.

І про це, до речі, нам теж варто подумати. У Північній Македонії куди більше шансів почати переговори з ЄС, ніж у Албанії - ситуація в країні виглядає стабільною і, що є дуже важливим, Скоп'є прагнуть заохотити за безпрецедентні політичні зусилля, що їх вжило македонське керівництво для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Але почати переговори з Північною Македонією збираються тільки разом з Албанією.

В інтеграційній політиці України теж не може бути "дрібниць"

А це означає, що в інтеграційній політиці України теж не може бути "дрібниць". Наприклад, нестабільність в сусідній Молдові може у вирішальний момент стати такою ж проблемою для початку переговорів з Україною, як і наші власні проблеми. Саме тому вже зараз нам потрібно вчитися ставати не об'єктом, а суб'єктом великої політики - інакше ризикуємо так і залишитися за дверима Євросоюзу назавжди.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі