Списки для обміну формуватиме Путін

Він вирішуватиме, кого вважати громадянами УКраїни, а кого - ні

Український і російський омбудсмени домовилися про створення робочої групи по звільненню українських і російських громадян, які перебувають у в'язницях двох країн. Це, звичайно, втішний знак. Але диявол, як завжди, буде ховатися в деталях.

З української сторони, впевнений, немає ніяких проблем. У Києві точно знають, які громадяни Російської Федерації знаходяться в українських в'язницях і готові передати їх російській стороні. Про це, за словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової, каже новий президент Володимир Зеленський, про це говорив і його попередник Петро Порошенко, - пише для "Крим. Реалії" Віталій Портников.

Олег Сенцов за версією Кремля - громадянин РФ і ніякого відношення до обміну мати не може

Але у російської сторони уявлення про те, кого слід звільняти значно відрізняються від українських. Хоча б вже тому, що в Росії самі вирішують, кого вважати українськими громадянами, а кого ні. Наприклад, Олег Сенцов за версією Кремля - громадянин Російської Федерації і ніякого відношення до обміну мати не може. Зрозуміло, росіянами вважаються багато затриманих у Криму українців - просто тому, що Росія надала своє громадянство жителям анексованого півострова, не цікавлячись їхніми побажаннями і навіть тим, чи зберегли вони українські паспорти. Але навіть якщо і зберегли - все одно в Росії вони росіяни. І навіть якщо цього не визнають - все одно росіяни.

А ось до українських громадян, яких незаконно утримують на території окупованих районів Донецької та Луганської областей Росія взагалі ніякого відношення мати не хоче. Вони - українці, це в Москві визнають. Але і утримують їх теж українські громадяни - ну або "громадяни народних республік". Це ж, за версією Кремля, внутрішній конфлікт, ось і домовляйтеся в Мінську до нескінченності. Вірніше, не до нескінченності, а дуже просто: спочатку особливий статус окупованих районів, а потім - полонені.

Але і це ще не кінець проблем, які, думаю, чекають робочу групу. Тому що Москва не тільки сама вирішує, кого вважати росіянами в своїх тюрмах, а й визначає, хто є громадянами Росії в тюрмах України. Або просто вимагає звільнення українських громадян, які вірою і правдою служили Москві. Вони не росіяни, ні. Напевно, просто Кремлю так хочеться.

І "віддавати" заручників Путін буде тому, кому захоче - як віддавав їх Віктору Медведчуку

Тому що все залежить, як кажуть в Москві, тільки від президента Росії Володимира Путіна, а не від омбудсмена Тетяни Москалькової. І ми в цьому переконалися за процедурою звільнення журналіста Івана Голунова. Голова ради директорів "Нової газети" Дмитро Муратов розповів, що рішення про звільнення журналіста і припинення проти нього справи приймав особисто Путін після зустрічі з Москальковою. А вже потім підключилися суди і МВС. І російська система, як бачимо, працює саме так - спочатку Путін, а потім вже все інше.

Тому список, який російська сторона передасть українській для звільнення з в'язниць, впевнений, буде "списком Путіна". І список тих, кого Кремль буде готовий звільнити, теж буде "списком Путіна". І вирішувати, хто там чий громадянин, ймовірно буде Путін - захоче, підпише указ, дасть громадянство, як він робив це вже не раз - ось тобі і росіянин в українській в'язниці! І "віддавати" заручників Путін буде тому, кому захоче - як віддавав їх Віктору Медведчуку.

Робоча група з російської сторони, схоже, зможе хіба що озвучити список, який запропонують в Кремлі. Але вона навряд чи буде правомочна хоч щось в ньому змінити.

Copyright © 2019 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі