Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
06.06.2019
1

Активний пошук компромісу з Росією може закінчитися нашою поразкою

Росіяни точно не перестануть стріляти

От і підійшли "проривні, нові" ідеї команди Зеленського по війні. Саме тоді, коли президент в Брюсселі говорить про "смерть російського імперського проекту" ("підла диверсія", як виявилось, а ми вже були зраділи), Леонід Кучма в Мінську гне іншу лінію:

1. "Зі слів Кучми, ще необхідно прописати умови дотримання тиші. Серед них – в жодному випадку не відкривати вогонь у відповідь".

Що там військові, які голосували за Володимира Зеленського? Тривожно ще не стало? Може помітили якийсь підвох, ні? Тривожні дзвінки не заграли в голові?

Що там військові, які голосували за Володимира Зеленського? Тривожно ще не стало?

2. Припинити економічну блокаду ОРДЛО.

Просто цікаво, що там громадяни, які не так давно говорили про "торгівлю на крові" і топили за Зеленського на виборах? Звісно ж проросійські квазі-угрупування в Тристоронній контактній групі схвально оцінюють такі пропозиції. Таким чином перенаправимо контрабанду в легальне русло? Так, а для чого тоді Іван Баканов в СБУ, "К", з фокусом на корупції/контрабанді від президента? Чи забули нещодавню критику Зеленського в бік Порошенка за "рошенівські цукерки в пайках повстанців"?

Можливо в комплексі з іншими заходами я би ще зрозумів такий хід з "блокадою" (дивний термін, між іншим), але у зв'язці з "в жодному випадку не відкривати вогонь у відповідь" та формулюваннях Кучми - ні.

Пропонують знизити тягар фінансування окупованих територій для РФ. І заборонити нашим вбивати проросійських бойовиків у відповідь на обстріли - а це буде суто одностороння заборона, повірте. Бо росіяни точно не перестануть стріляти. Більше 5 років бойових дій це доводять. Які б перемир'я ТКГ чи Україна не оголошували - вони завжди їх порушували. Скільки б ЗСУ не намагались тримати режим тиші - через росіян він завжди ламався. Завжди. Треба деталізувати, що зроблять кілька місяців жорсткої заборони відкривати вогонь із ЗСУ? До якої планки впаде мораль і боєздатність війська? Припинення вогню з боку незаконних збройних формувань можливе за однієї умови - досягнення такого результату перемовин, який повністю влаштує росіян. А в нашому випадку все, що їх влаштує - гарантує Україні повільну смерть.

Усе, що влаштує росіян - гарантує Україні повільну смерть

Теоретично пропозиція по припиненню вогню може бути ритуальним танцем, який ми періодично спостерігали останні роки, коли говорили про необхідність припинення вогню, але за обстріли бойовиків майже завжди давали військовим жорстко і результативно відповідати.

Але в поточній кон'юнктурі: із заявами голови Адміністрації президента Андрія Богдана про референдуми, розблокуванням торгівлі з окупованими територіями - щось у це не віриться. Кучма озвучив заходи, які вже неодноразово намагались використати - і з цього нічого не вийшло.

Тому це або черговий раунд пустих переговорів/ініціатив, які завершаться нічим і все повернеться на круги своя. Або лише видимий початок процесів набагато гірших - активного пошуку компромісу з РФ, який закінчаться нашою поразкою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі