Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
23.05.2019
1

Від Хомчака ніколи "не відстане" Іловайськ

Серйозний розрив шаблона

Зупинюсь на призначенні Володимиром Зеленським начальником Генерального штабу генерал-лейтенанта Руслана Хомчака.

Що одразу після публікації указу, що через день - не виходить дати однозначну характеристику (хоча на фоні Богдана, Баканова, Трофімова, Шефіра - постає в іншому світлі).

Можна знову говорити про чергову "креатуру Коломойського" в оточенні Зеленського (зустріч в ОДА 5 серпня 2014 за його участі перед Іловайськом, радість Корбана від його призначення і т.д.). Тому Хомчак був одним з найбільш передбачуваних кандидатів на НГШ, хоча я до останнього думав, що вони запропонують цю посаду Забродському. Це було би ідеальним іміджевим рішенням для нового президента. Але як показали події цих двох днів - їм пофіг на такі речі, навіть немає особливих спроб забити перші укази авторитетними професіоналами. А є кадровий голод, який гасять лояльними до Зеленського чи Коломойського людьми.

Є кадровий голод, який гасять лояльними до Зеленського чи Коломойського людьми

Також від Хомчака ніколи "не відстане" власне сам Іловайськ, і все з ним пов'язане. Оцінки учасників про його участь у боях та виході з оточення кардинально різняться, навіть серед моїх знайомих, тому тут важко вивести чорно-білу оцінку його дій.

Більш цікаво, як призначення Хомчака корелюється із заявами Апаршина "оприлюднити все по Іловайську та Дебальцеве"? Очевидно можуть спробувати звалити все на Муженка і Порошенка, оминаючи роль Хомчака у виході, спираючись в цьому на його нову посаду та повноваження. Або ж узагалі заб'ють - не здивувався б. Тут виникає інше питання - а що там узагалі Апаршин? Інформаційно десь загубився, не видно заяв, немає в призначеннях, так і заявили, що згодом висунуть його на міністра оборони. Тому виникає підозра, що ним просто ситуативно заткнули дірку у власній команді з питань оборонки - і забули, коли потреба в цій риториці відпала. Як казав Богдан - армія ж не у пріоритети.

Водночас про Хомчака і не можна сказати, що "паркетний генерал" чи некомпетентний офіцер. Тож однозначної відповіді у стилі "чорне-біле" щодо нього на посаді НГШ особисто я не маю. Буду судити за сукупністю дій та заяв протягом наступних кількох місяців.

Як зараз тим виборцям Зеленського, які найгучніше згадували про Іловайськ і вимагали лінчувати Муженка, Хомчака, Порошенка, Турчинова?

P.S. Просто цікаво - як зараз тим виборцям Зеленського, які найгучніше згадували про Іловайськ і вимагали лінчувати Муженка, Хомчака, Порошенка, Турчинова? Оце так поворот, коли новий месія призначає головнокомандувачем ЗСУ людину, яку частина військових та ветеранів асоціюють саме з Іловайськом. Серйозний розрив шаблона.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі