Українці не повинні платити за пошук роботи за кордоном

Лібералізація ринку праці допомогла Польщі підсилити економічне зростання

Результати виборів президента України продемонстрували, що українське суспільство чекає не тільки на зміну облич у політиці, але і на подальше покращення свого економічного становища.

Не секрет, що відставання нашої країни від європейських сусідів стимулює мільйони українців щороку їхати на заробітки за кордон. Цим користуються шахраї, які під виглядом компаній з міжнародного працевлаштування, збирають з громадян гроші й нікуди на роботу не відправляють.

Звернення українців до поліції не дають результату. В умовах, коли шахраї не несуть фактично жодної відповідальності за свої дії, вони сміливо продовжують займатися чорним бізнесом, затьмарюючи розум людей фантастичними сумами зарплат, які вони начебто можуть отримати в розвинених країнах.

Оплачувати послуги за пошук персоналу мають іноземні роботодавці

Як побороти шахрайство на цьому ринку? Потрібно змінити законодавство. У Верховній Раді зареєстровано законопроект №10272. Він має заборонити компаніям-посередникам брати гроші з людей, які шукають роботу за кордоном. Оплачувати послуги за пошук персоналу мають іноземні роботодавці, як це прийнято у більшості розвинених країн світу. А за порушення цієї норми варто встановити великі штрафи (34-51 тисяч грн).

Коли в українському суспільстві розповсюдиться інформація, що сплачувати за вакансії не треба, вони заберуть у шахраїв цей ласий шматок у вигляді поборів (інколи сягають $500-1500) за фантастичні вакансії, що потім виявляються фейком. Легальні компанії-посередники також будуть зацікавлені прибрати своїх нечесних конкурентів з ринку. Дзвонитимуть в державні структури і розповідатимуть про подібні порушення. Держчиновникам потрібно буде лише приходити на вказану адресу і виписувати штрафи шахрайським компаніям.

Легальні компанії-посередники також будуть зацікавлені прибрати своїх нечесних конкурентів з ринку

Поступова легалізація ринку міжнародного працевлаштування призведе до створення нормального конкурентного середовища і прозорої роботи бізнесу. Це принесе державі гроші у вигляді податків та убезпечить українців від сплати грошей недоброчесним бізнесменам.

Якщо компанія-посередник буде погано працювати, брехати здобувачу про вакансію та умови роботи, то не отримає від роботодавця свою оплату. Тому цей законопроект значно підвищить якість надання послуг для населення компаніями-посередниками.

Крім захисту інтересів українських трудових мігрантів, законопроект пропонує прибрати дискримінаційну норму щодо працевлаштування іноземців в Україні. Вона зобов'язує вітчизняного роботодавця сплачувати іноземцю суму, не меншу ніж 10 мінімальних зарплат (тобто близько 42 тис. грн на місяць). Регуляція ринку праці в Україні має відбуватися на рівних умовах. Це дозволить заповнити прогалини у робочій силі на наших підприємствах і сприятиме економічному зростанню країни та підвищенню добробуту населення. Саме така лібералізація ринку праці в свій час допомогла Польщі підсилити економічне зростання та згодом повернути своїх громадян, які побачили вдома нові можливості для ділової активності.

Василь Воскобойник, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі