Газпром провалив завдання Путіна

Данія заблокувала будівництво "Північного потоку-2"

Проектній компанії "Північного потоку-2" довелося погодитися із вимогою данського регулятора і подати заявку на прокладку труби у виключній економічній зоні Данії в Балтійському морі.

Це вже третя така заявка компанії. Спочатку Газпром збирався прокласти трубу "Північного потоку-2" за тим самим маршрутом, по якому проходить "Північний потік", але після того, як стало ясно, що Данія може просто заборонити прокладку цього газопроводу у своїх територіальних водах, змінив рішення і подав іншу заявку. Вона передбачала прокладку газопроводу поза данських територіальних вод, у міжнародних водах, але у виключній економічній зоні Данії. Але тепер данський регулятор запропонував розглянути ще один маршрут в цій самій виключній економічній зоні. При цьому розгляд заявки ще навіть і не починався, а після того, як він почнеться, буде проведено екологічну експертизу. І після закінчення цієї експертизи буде ухвалено рішення про будівництво, - пише Віталій Портников для espreso.tv.

2019 року проект "Північного потоку-2" з місця не зрушиться. І його будівельникам ще дуже пощастить, якщо 2020 року вони зможуть продовжити

Формально Данія не може заборонити будувати газопровід поза своїх територіальних вод, але вона повинна визначитися з тим, як саме має здійснюватися будівництво з екологічної точки зору. Причому немає точного розуміння того, коли буде завершено екологічну експертизу. І вже точно неясно, коли будуть розглянуті її результати. Про що можна сказати з усією очевидністю - так це про те, що 2019 року проект "Північного потоку-2" з місця не зрушиться. І його будівельникам ще дуже пощастить, якщо 2020 року вони зможуть продовжити.

На практиці це означає одну дуже просту річ. Газпром провалив завдання Володимира Путіна, яке полягало в необхідності обійти Україну на момент закінчення терміну російсько-української угоди по транзиту газу. Якби так сталося, Газпром міг би диктувати Україні будь-які умови - аж до повної відмови переправляти газ через територію України. Але тепер контракт завершується - а з Україною як і раніше потрібно домовлятися. Потрібно просто тому, що не відомо, коли саме зменшиться необхідність в її газотранспортній системі.

Для Газпрому це, звичайно, важкий удар. Тим більше на тлі непростих відносин з Білоруссю, президент якої загрожує Москві ремонтом поки що нафтопроводів - але там і за газопроводом не заіржавіє.

Газпрому доведеться домовлятися з Нафтогазом

Тому Газпрому доведеться домовлятися з Нафтогазом - тим більше, що в Москві є підозри щодо того, що данці завершать розглядати заявку будівельників "Північного потоку-2" тільки після того, як будуть досягнуті російсько-українські домовленості щодо транзиту.

Так що у нас зараз є всі можливості виграти газову партію - хоча б на якийсь час. Якщо, звичайно, українці - як це вже не раз бувало в історії - не капітулюють перед Москвою як раз тоді, коли мають всі можливості перемогти.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі