Базове правило виживання: забудьте про ковбасу

Можливості нашого тіла надзвичайно великі. Давайте їх будемо використовувати

Цей такий чудовий стан, коли у тебе не лише нічого не болить і працюють руки, ноги і всі інші частини тіла, але ще й цікаво жити, не страшно щось міняти. Інколи — навіть міняти все, бо вогонь в душі. Коли тобі багато десятків років, а ти відчуваєш тих метеликів у голові, животі і радієш, аж спирає подих, що прийшла весна.

Це і є здоров'я. Це і є справжнє життя.

Нещодавно о 5-ій ранку приїхала до Львова і по дорозі до родичів зайшла в супермаркет. Але перед тим, як потрапити туди, хвилин 5 йшла повз базар, біля якого "живим" коридором стоять селяни, які продають городину, в основному, черемшу, зелень, редиску, інші овочі, домашні яйця. Селяни спрацьовані, більшість — з поганими зубами, багато жінок мають надмірну вагу, на вигляд старші і старіші, багато чоловіків курять. Звернула увагу, що дехто з продавців жували булки та бутерброди із білим хлібом і, швидше за все, магазинною ковбасою.

Для тих, хто каже, що здорове харчування — це дорого, тому змушені їсти ковбасу: якщо серйозно — порахуйте, скільки грошей пішло на харчове сміття і сигарети, які покалічать її тіло, молодість і життя

Заходжу в супермаркет, йду на касу розраховуватися. Переді мною молода жіночка, років 30+. Вже намічається зайва вага, сірувато-нездоровий колір обличчя. Купує два батони, ковбасу салямі, три пачки солодкого печива, дві з яких з кремовими начинками, і лише декілька здорових продуктів — сметану, 2 упаковки солоного оселедця, одну баночку якогось дитячого харчування... А потім ще згадує про сигарети. Це для тих, хто каже, що здорове харчування — це дорого, тому змушені їсти ковбасу: якщо серйозно — порахуйте, скільки грошей пішло на харчове сміття і сигарети, які покалічать її тіло, молодість і життя.

Навряд чи цей її вибір покупок лише сьогодні нездоровий, а в усі інші дні вона купує броколі, сочевицю та хліб з висівками. Якщо ця молода жіночка не змінить своїх поглядів на спосіб життя, то через пару років матиме ожиріння, цукровий діабет II типу, високий тиск, ранній клімакс, зруйновану щитовидку, нерви і взагалі "невдале життя", щільно присяде на "фарму" з гормональних, серцевих та інших препаратів, а там все покотиться ще швидше вниз.

Завдання кожної обізнаної людини — не проходити повз потенційних жертв незнання, а говорити, переконувати, пояснювати

На жаль, таких людей в Україні більшість. В душі вони, можливо, сподіваються, що медицина їх врятує. Тому завдання кожної обізнаної людини — не проходити повз потенційних жертв незнання, а говорити, переконувати, пояснювати. Нехай не кожен відразу зрозуміє, але крапля камінь точить.

Нагадаю базові правила виживання. Забрати непотрібне, а саме:

Не смажити, а варити.

Не їсти солодощі (або хоча б максимально обмежити), а вживати фрукти.

Не пити солодкі напої, а пити воду — теплу, можна із соком цитрусових.

Не пити солодкі напої, а пити воду — теплу, можна із соком цитрусових

Забути про копченості.

Звести до мінімуму "докторські" ковбаси та "молочні" сосиски, а інші не вживати взагалі. Яйця, риба, і набагато рідше — птиця (вегетаріанство — це дуже здорово, до речі).

Не допускати трансжири в їжу — це всі "легкі" масла та "з додаванням рослинних жирів".

Не курити або негайно кинути. Електронні сигарети — така ж сама майбутня смерть від раку, як і в пачках.

Не вживати алкоголь. Немає безпечної дози алкоголю.

Додати хороше, а саме:

Чиста проста вода, краще фільтрована. Це найздоровіший напій.

Круглий рік зелень, не боятися нітратів. Це захист серця, мозку та імунної системи кишечника.

Круглий рік зелень, не боятися нітратів. Це захист серця, мозку та імунної системи кишечника

Свіжі та правильно приготовлені овочі. Це клітковина для природнього "детоксу", здорового кишечника, пам'яті та профілактики раку, атеросклерозу. Зокрема, сиру моркву, буряк, капусту. Достатньо однієї чайної ложки тертих овочів. Це фітонутрієнти, без яких порушується обмін речовин та розвиваються хвороби.

Горіхи (не смажені, не солодкі, не в глазурі/шоколаді і тд). Це здоровий мозок та серце.

Ягоди. Взимку заморожені. Це здорові судини, мозок довголіття.

Насіння льону, маку, сезаму. Достатньо однієї чайної ложки суміші (попередньо намочуємо). Це особливо цінні жири та біологічно активні речовини з оболонок.

Цибуля і часник, достатньо порції розміром з фалангу мізинця. Це здорова мікрофлора тіла.

Цибуля і часник, достатньо порції розміром з фалангу мізинця. Це здорова мікрофлора тіла

Сочевиця та маш — хоча б чайну ложку варених бобових. Розчинна клітковина — це здорове серце, профілактика цукрового діабету II типу, атеросклерозу та ожиріння.

Рухатися. Багато і при будь-якій можливості. Не лише кардіо (ходьба, танці, біг і тп), але і силові — присідання, віджимання, з гантелями та вагою. Ходіть сходами вгору-вниз, робіть вправи вдома.

Реалізувати свої мрії. Зайнятість тим, що подобається — це менше стресу, більше інтересу до життя, нові плани. Якщо нема "справи життя", або вона так і залишається мрією — створіть її самі, кожен день — це можливість.

Профілактика. Це нескладно, недорого, але найголовніше — дає значно більше шансів прожити вільне від тілесних страждань та обмежень життя.

Є безліч прикладів, коли люди бігають з протезами, виграють змагання, маючи здоровими лише дві руки, і не кажуть"лікарі заборонили", а просто роблять

Я відчуваю, що більшість з вас це розуміє, але можуть зробити спроби... відмазатись, наприклад: "То все добре, але в мене виразка/вздуття/пронос/нема жовчного/і т.д. — які овочі?", — почніть з листочка. "В мене хвора спина/коліна, лікарі категорично заборонили..." — почніть просто ходити і навантажувати ті суглоби та м'язи, які не під забороною. Поступово дійдете до всіх, і почнеться нове життя. Будьте обережні з лікарями, які щось забороняють. "Мені вже 50/60/70... куди вже фуфиритись, діти/внуки...", — вогонь у серці не має віку. А здорове тіло — це здорові бажання.

Нічого неможливого немає. Є безліч прикладів, коли люди бігають з протезами, виграють змагання, маючи здоровими лише дві руки, і не кажуть"лікарі заборонили", а просто роблять, і життя наповнюється сенсом. Можливості нашого тіла надзвичайно великі. Давайте їх будемо використовувати. Саме зараз і є найкращий час почати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі