Газ замінили лушпинням від насіння

Економлять до 10 млн кубів газу на рік

У Дніпрі придумали опалювати бюджетні установи пелетами з лушпиння від насіння. Тепер замість дорогого імпортного газу спалюють відходи сільського господарства. Економлять до 10 млн кубів газу на рік.

Проект реалізують за власний кошт приватного інвестора. З бюджету на нього не витратили ні копійки. Нові котельні на пелетах будують повністю з нуля. Уже побудували три в Дніпрі та ще кілька в області - у Нікополі, Покрові, Марганці. В останніх двох містах взагалі ліквідували центральне опалення. Житлові будинки перейшли на індивідуальне, а бюджетні установи тепер топлять пелетами з лушпиння.

Майже все обладнання нових котелень - українського виробництва. Міг би вийти хороший національний проект - переведення котелень з газу на пелети. Звичайно, повністю замінити газ таким чином не вийде, але відсотків на 20 можна було б забезпечити потреби опалення за рахунок відходів сільського господарства. У нашій країні таких відходів утворюється дуже багато, потрібно тільки вміти знайти їм застосування.

Повністю замінити газ не вийде, але відсотків на 20 можна було б забезпечити потреби опалення за рахунок відходів сільського господарства

У Дніпропетровській області цим питанням посилено займаються, оскільки там цю ідею просував Юрій Голик з обласної ОДА. В інших областях, на жаль, все поки не так добре. Так що, мабуть, потрібен якийсь поштовх з центру, у вигляді окремого закону.

Будівництво однієї такої котельні обходиться приблизно в 30 млн грн. Гроші не дуже великі, так що будувати пелетні котельні можна і за бюджетний рахунок, якщо передбачити статтю в бюджеті. Це гарне вкладення, яке з часом окупиться. Коли буде налагоджена така робота, то і не буде таких інцидентів, як в Смілі, де був колапс з опаленням торік.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі