Голосуючи за Зеленського, виборці обирають Голобородька

Для чого дізнаватись, про що говорить реальний кандидат, коли у телевізорі та модель президентської влади, яку хочеться бачити

Українська передвиборча кампанія, якщо не говорити про традиційні форми компроментації один одного з боку провідних кандидатів - у кого піраміда, у кого сітка, у кого одні корупційні зловживання, у кого інші незрозумілі спонсорування - зараз має свою особливість. Її не було ніколи від 1991 року. Усі уважно стежать за тим, що ж зробить Володимир Зеленський. Коли він з'явиться не як персонаж телевізійного серіалу, а як чинний, діючий політик?

Тому що саме політика Зеленського мають обирати президентом громадяни України, а не його телевізійного персонажа Голобородька. Але у тому і секрет популярності Володимира Зеленського, що він намагається залишатися телевізійним персонажем. Очевидно і штаб кандидата, і сам Зеленський усвідомлюють, що популярність Голобородька - одна, а популярність реального Зеленського може бути зовсім іншою, тому що про нього ніхто нічого не знає, - розповідає Віталій Портников у відеоблозі "Радіо Свобода".

Секрет популярності Володимира Зеленського - він намагається залишатися телевізійним персонажем

За весь час своєї політичної кар'єри він дав одне-два інтерв'ю із розповіддю про власні погляди і позиції. Кожне з цих інтерв'ю стали приводом для серйозної критики кандидата з боку опонентів та частини громадськості, що не сприймає його позиції.

А що можна говорити про кандидата Голобородька? Він же в телевізорі, його не розкритикуєш. Саме тому Володимир Зеленський неймовірно обережний у своїй появі на телевізійному екрані. В принципі, чим менше його буде видно, тим вищий у нього буде рейтинг. Тим більше, коли почнеться демонстрація чергового сезону серіалу "Слуга народу", багато хто з виборців буде вважати, що це і є передвиборча програма Зеленського. Для чого дізнаватись, про що говорить реальний кандидат, коли у телевізорі та модель президентської влади, яку хочеться бачити.

"Я от проголосую за Голобородька і він буде нашим президентом". А чого - нам же подобався Штірліц у радянські часи, і ніхто не цікавився, реальними якостями В'ячеслава Тихонова. Або такий собі інтелігентний ад'ютант у виконанні Юрія Соломіна. Благородна людина, але що ми знали про самого Соломіна?

Радянські люди звикли сприймати акторів саме так, як виглядають їхні головні персонажі

Радянські люди звикли сприймати акторів саме так, як виглядають їхні головні персонажі. А головний персонаж Зеленського - це, звичайно, президент Голобородько.

Коли сам Володимир Зеленський з'являється на телевізійному екрані - виявляється, що він зовсім інша людина. І так має бути. Тому що актор не має бути схожим на сценарний персонаж. Але якщо погодитися з думкою, що сценарний персонаж користується великою популярністю - то навіщо демонструвати людям актора? Ось і виходить, що коли навіть Зеленський не в ролі Голобородька, а в ролі самого себе з'являється на екрані, він може вийти в ефір по "Скайпу", як бог з машини в античному театрі. Має вигулькнути ні звідки, вирішити усі проблеми - як це показано в серіалі і таким чином задовольнити вічне прагнення українського суспільства до нового обличчя, яке не пов'язано зі старою політикою.

Copyright © 2019 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі