Кремль сумнівається, що зможе втримати Крим

Росія має "відгреби" у незначному військовому конфлікті

Вкотре за 5 років анексії Криму світ звернув увагу на його мілітаризацію. До того ж не просто так, а з подачі самої РФ, яка заявила, що подовжує пхати на півострів зброю. Нещодавно навіть розмістила улюблені пропагандистами "Іскандери" та літаки стратегічної авіації. За словами голови комітету з безпеки Держдуми Віктора Бондарєва, вони можуть долетіти до будь-якої точки Європи.

Не дивно, що це обурило Європу. Навіть ООН вкотре висловила занепокоєння. Але чи піде далі заяв?

Причин до мілітаризації у Кремля безліч. Насамперед - сигнал внутрішньому російському споживачу, який помішаний на мілітаризмі. Мовляв, Росія сильна держава, бо в неї є сильна армія. Саме не "тому й має сильну армія", а "бо має". Армія в російській національній ідеї не похідна від сили держави, а її основа.

Армія в російській національній ідеї не похідна від сили держави, а її основа

Україна не може протистояти РФ в гонці озброєнь. Ми не маємо такої економічної спроможності. Можемо стримати російську армію, або точніше – завдати їй величезних ресурсних втрат при продовженні військової агресії, але точно – не наступати. І гонку озброєнь наша економіка не витримає.

Вихід із ситуації - підірвати віру в основу. Оптимальний варіант – Росія має "відгреби" у незначному військовому конфлікті. Саме це не лише змінить громадську думку, але й зруйнує основу держави. Як після Фолклендської війни, коли нетривала сутичка Великої Британії та Аргентини призвели спочатку до поразки другої, а потім – як наслідок, до повалення режиму хунти. Те ж саме відбулось в Греції – після програного конфлікту на Кіпрі, впав режим "чорних полковників".

Питання у тому, чи готові до цього на Заході? Проблема ж не в тому, щоб силами НАТО дати їй "пілюль" на нейтральній території в умовній Сирії. За Росією ніхто не стоїть, і ніхто її не підтримає в конфлікті, крім фейкових республік нею ж створених. Проблема в іншому. На Заході існує упередження, що послаблення Росії, неминуче після поразки, призведе до її розпаду на низку держав, - ще більш несистемних але, як і РФ, - із ядерною зброєю. До речі, саме такі страхи були і щодо розпаду Радянського Союзу майже 30 років тому.

Якщо Росія намагатиметься переконувати, що Крим її, посилаючись на мілітаризацію, це означає, що шанси повернути півострів у нас є

Росія знахабніла і провокує різні конфлікти. Попереду ще протистояння за Арктичні землі. І з кожною хімічною атакою, з кожним введенням військ в інші країни, світ стає все ближче до того, щоб подолати свої страхи.

І, насамкінець. Якщо Росія намагатиметься переконувати, що Крим її, посилаючись на мілітаризацію, це означає, що шанси повернути півострів у нас є. Бо якщо Росія заявляє, що там "навіки", навіщо збільшувати кількість зброї? Тому з кожною БМП, яка заходить на півострів, Кремль демонструє свою невпевненість у тому, що зможе втримати Крим.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі