Як не стати жертвою передвиборчих маніпуляцій

Жоден із кандидатів не зробить нас щасливішими

Як не стати жертвою маніпуляцій – напередодні виборів питання більш, ніж актуальне. Виборцям "продають" не самого політика, а його імідж. І буває, що відрізнити підробку вкрай складно. Шалена кількість зусиль кидається на створення позитивного образу кандидата і його просування. Політтехнологи не цураються жодних прийомів, а деякі з яких є відвертою маніпуляцією:

Активне пліткування – свідоме поширення неправдивої інформації через неофіційні канали. Чому цей прийом спрацьовує? У суспільстві сформувалась така глибока недовіра до влади, що люди швидше повірять чуткам, аніж офіційним заявам.

У суспільстві сформувалась така глибока недовіра до влади, що люди швидше повірять чуткам, аніж офіційним заявам

Як тут не згадати улюблений прийом міністра пропаганди нацистської Німеччини Йозефа Геббельса - феномен "Великої брехні". Він стверджував, що чим більш зухвала й неправдоподібна брехня, тим швидше в неї повірять.

Прийом "фальшива дилема" може звучати так: "Хочеш міцну економіку та гідний рівень життя, чи будеш й далі годувати корупціонерів?". Пропонуються два варіанти розвитку подій: цілком провальний та єдиний правильний з прив'язкою до потрібного кандидата.

Асоціативний метод передбачає огортання образу кандидата емоційними кліше. Це можуть бути фото з дітьми, військовими або у військовій формі, зі свічкою у церкві та подібні.

Присвоєння кандидату образу спасителя - прийом, який ідеально спрацьовує серед тих, хто схильний вважати себе жертвою обставин, "зради" та займатися пошуками винних.

Ще одним із факторів впливу є драматизації виборчого процесу - подача ситуації вибору як "пан, або пропав". Нам нав'язують несвідомий страх помилитись, а це, у свою чергу, знижує критичність мислення та змушує діяти імпульсивно.

Нам нав'язують несвідомий страх помилитись, а це, у свою чергу, знижує критичність мислення та змушує діяти імпульсивно

Зараз українське суспільство, як ніколи, готове до сприйняття популістських обіцянок. Високі тарифи, низький рівень життя і тривала війна на Донбасі перетворюються на зброю у руках популістів. Маніпулювати розгубленою та пригніченою людиною набагато простіше.

Виборці підсвідомо очікують, що ось прийдуть абсолютно нові люди і, нарешті, заживемо! Це зручна позиція для тих, хто не звик самостійно вирішувати проблеми і повністю покладатися на політиків.

Важливо розуміти, що не один з кандидатів не зробить нас щасливішими. Особисте щастя людина формує сама, і від зовнішніх умов воно залежить дуже опосередковано. Тож у виборі кандидатів краще спиратись не на емоції, красивий імідж чи "народну славу", а на власний критичний аналіз.

Ольга Тимошенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі