Олена Виноградова
Правовий аналітик, мешкає у Швейцарії
12.03.2019

У ясла дітей записують з перших місяців вагітності

У швейцарських садочках малюки не сплять і не мають повноцінного прийому їжі

Коли вам буде здаватись, що це жахливо — записувати дитину в чергу до дитячого садочку одразу після її народження, промайне думка, що харчування там недостатньо калорійне або не сподобається, що адміністрація попросить забрати у передсвятковий день дітей раніше, згадайте цю статтю. І подякуйте. За те, що у вас саме такі проблеми, - пише Олена Виноградова для ТСН.

Багато сімей з дітьми в Женеві взагалі не мають проблем із дитячим садочком. Оскільки просто не можуть отримати місце у ньому.

У ясла приймають з 4 місяців і до 4 років. В Женеві їх катастрофічно не вистачає - у черзі понад 2 тисячі сімей

У Швейцарії питання садочків є питанням місцевого самоврядування. Тому ситуація з ними різна у різних кантонах. У Женеві всі подібні заклади поділяються на ясла і власне дитячі садочки. У ясла приймають з 4 місяців і до 4 років. Їх катастрофічно не вистачає. Зараз у черзі понад 2 тисячі сімей. Перевагу віддають тим, у кого обоє батьків працюють.

У ясла можна віддавати малюка на цілий день або на певну кількість годин. Чим більша кількість часу, на яку розраховують батьки, тим довше просуватимуться у черзі. Але, як мінімум двічі на тиждень, дитина має бути там повний день або 3 чи 4 дні на тиждень по півдня. Передбачається також період адаптації дитини до ясел, коли є необхідною участь батьків. Це може забрати від 1 до 3 тижнів.

Основна задача садочків, які відвідують діти від 1,5 і до 4 років, — соціалізувати малюків, навчити грати і спілкуватись один з одним. В розумінні женевців садок - це щось на кшталт курсів раннього розвитку в Україні. Вони працюють тільки по півдня і, як правило, тільки чотири робочі дні. В середу зазвичай вихідний. Закриті садочки також під час шкільних канікул. Діти там не сплять і не мають повноцінного прийому їжі. Пропонується лише невеличкий перекус.

Максимальна ціна за ясла не може перевищувати $80 на день, а на дитячий садочок - $32

Оплата ясел і садочків не фіксована, залежить від доходу родини. Кожні півроку родина, що користується послугами муніципальних дошкільних закладів, подає до Інформаційного бюро з питань раннього дитинства довідки з місць роботи працюючих членів родини з інформацією про їхню заробітну плату. Далі платить щомісячно певний відсоток свого сукупного доходу (орієнтовно до 10%).

Максимальна ціна за ясла не може перевищувати $80 на день, а на дитячий садочок — $32. Знижки надаються на другу, третю і наступних дітей. Таким чином, за 22 робочих дні на місяць ясла максимально коштуватимуть родині $1760 або майже 50 тисяч грн. Це за умови 100% влаштування на всі п'ять робочих днів. А садочок на чотири рази на тиждень по півдня орієнтовно $560 на місяць або 16 тисяч гривень.

Для можливості відвідувати ці заклади необхідно пройти централізований запис в чергу. Великою вдачею вважають очікування місця 2 роки, але зазвичай це триває більше. Саме тому записують дитину тут не з перших днів її народження, а з перших місяців вагітності матері.

Приватних ясел у Женеві немає

Що ж робити матері, яка знайшла собі роботу, але не може чекати на кількарічну чергу до ясел чи садочка? Варіантів є декілька.

Найочевидніший — приватна няня. Вартість її роботи становить від $20 на годину. Приватних ясел у Женеві немає. Але є так звані сімейні, коли родина може брати собі на денне виховання від 2 до 4 дітей. Працюють сімейні ясла зазвичай п'ять робочих днів з 7:30 до 18:00, а відвідувати їх дитина може не менше 20 і не більше 50 годин на тиждень. Щоб стати сімейними яслами, родина має пройти спеціальне навчання і сертифікацію у органах влади міста. Також зобов'язується регулярно відвідувати додаткове навчання.

Ще є "приймальні родини". Це родини, які можуть брати від одного до декількох дітей до себе додому на догляд погодинно. Вони також проходять навчання і ліцензування, але ціни, графік та умови роботи визначають самостійно і за домовленістю з батьками.

Також в Женеві існують ясла на випадки надзвичайних ситуацій в родині (хвороба, навчання, професійне стажування дорослих, сімейні непередбачувані обставини тощо). Їх всього в місті два. Схожий сервіс надає Червоний Хрест в Женеві, коли на випадки крайніх ситуацій з дитиною можуть побути няні від 3 годин до 3 діб або від декількох тижнів до року. Всі вказані ясла та сервіси на випадок надзвичайних ситуацій також платні.

Існують ясла на випадки надзвичайних ситуацій в родині

Для старших дітей може бути варіант приватних дитячих садочків. Їх у Женеві два. Черги такі самі, як і на муніципальні заклади, а коштують вони непомірно дорого. За ті самі чотири рази на тиждень по півдня без денного сну і харчування батьки повинні будуть заплатити майже $1800 в місяць і ще додатково щорічно $200 на організаційні витрати.

Є і дуже незвичайний варіант, який однак може бути гарним досвідом для застосування і в Україні. Це так званий "сервіс Мері Поппінс". Одна з неурядових організацій, яка займається питаннями сім'ї і дитинства, за допомогою донорів і міста організовує нянь. Вони можуть приходити додому і, окрім виховання дитини, займатись господарством, пов'язаним із малечею. Працюють тільки в робочі дні і тільки в межах території міста.

Така робота також оплачується родиною, виходячи із загального річного доходу. Частину оплати їх праці бере на себе вказана організація за допомогою донорів, зокрема муніципалітету Женеви.

В Женеві також працює спеціальний муніципальний ігровий майданчик. За $4 на годину із попередньою реєстрацією і виключно батьки-жителі міста можуть залишити дітей від 15 місяців і аж до шкільного віку. Але не довше, ніж на три години і не більше, ніж тричі на тиждень.

У випадку необхідності і в крайніх обставинах у Швейцарії дитина не залишиться сама без належного догляду. А жінка, у якої немає поблизу рідних та близьких, не буде відчувати себе ізольованою від усього світу. Якщо ж говорити про повноцінне повернення до свого звичного режиму життя після народження дитини, для цього новоспеченій мамі доведеться або набратись терпіння, або запастись фінансами. Чи викликати на допомогу бабусь.

Текст скорочено

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі