Олена Виноградова
Правовий аналітик, мешкає у Швейцарії
15.02.2019

Швейцарці віддають перевагу теплим речам, а не гарячим батареям

Тут не чекають зниження тарифів від мера чи депутатів парламенту, натомість чітко знають скільки і за що платять

У Швейцарії комунальні служби працюють як механізм швейцарського годинника - точно і чітко. Але коштує це відповідно, - пише Олена Виноградова для ТСН.

У Женеві, де живемо з родиною, комунальні послуги надає компанія "Services industriels de Genève". Вона відповідає за все: постачання води, газу, електроенергії, опалення, водовідведення, збирання і переробку відходів та надає послуги у сфері телекомунікацій.

Принципи оплати комунальних відрізняються залежно від того, власник ви чи орендар житла. Якщо житло орендуєте, то зазвичай за комунальні треба сплачувати від 10% вартості оренди. Плата вноситься щомісяця разом з платою за оренду. Якщо за щось переплатили, в кінці року буде зроблено перерахунок, і гроші повернуть. Якщо ж перевикористали — попросять оплатити різницю. При цьому чим більше перевищили витрати якогось ресурсу, тим вищим буде тариф, який застосують до цього понаднормового обсягу.

$2200 або ж понад 59 тис. грн за оренду та комунальні у Женеві - це мінімум

Вартість квартири у віддаленому від центра районі, схожої на стандартну двокімнатну "хрущівку" в Києві з мікро-кухнею і таким же санвузлом, коштуватиме від $2 тис. на місяць. Комунальні такої квартири обходитимуться орієнтовно від $200 на місяць. Тобто $2200 або ж понад 59 тис. грн за оренду та комунальні у Женеві — це мінімум.

Ті, хто живуть у власних квартирах чи будинках, сплачують все по лічильниках. Далі вже можна обирати кілька варіантів оплати: платити середню ціну послуг щомісяця чи раз на два місяці із подальшим перерахунком за показаннями лічильників у кінці року або платити згідно з показаннями пристроїв обліку і самостійно передавати цифри про отримані послуги до обслуговуючої компанії щомісяця.

Швейцарці віддадуть перевагу теплим речам, аніж гарячим батареям

Жителі кантону намагаються економити. Наприклад, всі батареї у помешканнях мають регулятори. Швейцарці віддадуть перевагу теплим речам, аніж гарячим батареям, кожен градус в яких б'є по їхній кишені. Ввечері тут нечасто побачиш вікна, у яких яскраво горить світло — всі використовують економні лампи.

Приватні споживачі (ті, що щорічно використовують менше 30 000 кВт/год з потужністю до 500 кВА) традиційно платники одного з двох тарифів: "Простий профіль" і "Подвійний профіль".

"Простий" — це коли вартість 1 кВт/год однакова протягом доби. "Подвійний" розрізняє "повні" години, коли тариф звичайний, і "щасливі". Останні тривають з 22:00 вечора і до 7:00 ранку в будні дні і з 22:00 до 17:00 у вихідні. Упродовж цього часу вартість зменшена — на 23,6-32,5 % залежно від походження електроенергії.

Найдешевша - синя енергія

У Швейцарії кожен може самостійно обрати, якою саме електроенергією бажає користуватися. Найдешевша - синя енергія. Її виробництво вважається найменш екологічним (та, яка виробляється на ГЕС). Також є три опції зеленої енергії. Це або гідро-, або сонячна енергія. Передплатник зеленої енергії переплачує від 0,8 до 4 центів на кіловаті, які йдуть в тому числі на підтримку екологічних і інноваційних проектів.

Отже, тарифи такі: в "простому" тарифі за умовами "повного часу" за найдешевшу, синю, електроенергію заплатите 24 центи за кВт/год (включаючи ПДВ). 100% зелена гідроенергія обійдеться у 28,3 центи за кВт/год, а сонячна, найдорожча — коштуватиме 33,6 центи за кВт/год.

У подвійному тарифі ціни дещо відрізняються. Середній рахунок на звичайну електроенергію становитиме $60 за місяць (1680 грн), а стовідсоткова екологічна зелена енергія коштуватиме на $10 дорожче і обійдеться приблизно у $70 на місяць (1960 грн.).

Якщо упродовж року спожили на 4% електроенергії менше, отримаєте знижку приблизно 10% на оплату електроенергії за рік

Приватним клієнтам пропонується заохочення за економію. Якщо протягом року спожили на 4% електроенергії менше, то отримаєте знижку приблизно 10% на оплату електроенергії за рік. Якщо зекономите 8% енергії за рік - знижка сягне 20%.

На газ також існує 4 види тарифів. Для індивідуального будинку в 130 кв. м., включно з податками, вони будуть такі: $163 на місяць за найдешевшим тарифом і $183 за найдорожчим (4,5 і 5,1 тис. грн відповідно).

Вартість кубометру води (розділення на гарячу і холодну у рахунках немає) складається з декількох компонентів і вираховується за рік. За 124 м3 використаної води споживач заплатить $712 або майже 20 тис. грн за рік.

Неважливо, власник ви житла чи орендар, ви маєте сортувати сміття: побутові відходи окремо від органічних, папір з картоном окремо — їх вивозять раз на тиждень з нашого під'їзду чітко в один і той самий час. Біле і кольорове скло, алюміній, пластик, батарейки і капсули після кавомашини також сортую і відношу в спеціальні муніципальні контейнери поблизу будинку, які теж вичищають регулярно, суворо за графіком.

Для орендарів вартість вивезення сміття включена у загальну вартість оренди, а господарі власних будинків мають домовитись про це зі спеціальними компаніями та забезпечити своє подвір'я стандартизованими сертифікованими сміттєвими контейнерами, які підходять під стандартні сміттєзбиральні машини.

Система надання комунальних послуг в Женеві працює дуже ефективно і злагоджено. Але цьому передував довгий шлях розуміння жителями міста необхідності інвестування власних фінансових і моральних ресурсів в цю галузь господарства.

Тут розуміють справжню ціну природних ресурсів. Те, що вона не залежить від складу парламенту. Але її сталість дуже залежить від правильного поводження з природою

За безперебійне електро- газо- і водопостачання, а також чисті вулиці і теплі під'їзди люди тут платять чимало, але і у відповідь отримують від міських менеджерів послуги належної якості. Тут не чекають зниження тарифів від мера чи депутатів парламенту, натомість чітко знають скільки і за що платять, аналізують зв'язок власних дій і власних витрат і… коригують власну поведінку: обирають найменш енергоємні електроприбори, встановлюють двофазні лічильники і перуть, прасують чи заряджають власні девайси тільки у пільговий час, встановлюють економну сантехніку і зайвий раз не увімкнуть воду.

Швейцарці звикли економити на комунальних, бо вони коштують дорого. Але не тільки через це. Тут розуміють справжню ціну природних ресурсів. Те, що вона не залежить від складу парламенту. Але її сталість дуже залежить від правильного поводження з природою — що майже кожен громадянин цієї країни вважає власним моральним обов'язком.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі