Життя в імперії зла нестерпне. Зберегти населення можна лише за залізною завісою

У воріт цивілізації знову стоять варвари

Природу російського імперського експансіонізму пояснив ще Віктор Суворов. Життя всередині імперії зла таке нестерпне, що зберегти території і населення можна лише за залізною завісою. Але завіса не є непроникною. Через неї проникають картинки іншого життя (і сьогодні проникають краще, ніж в часи відсутності інтернету і наявності лише "ворожих голосів" у радіоефірі, хоча вишуканість "пост-правди" нині вища). Тому єдиний спосіб - зробити так, щоб іншого життя не було.

У часи Сталіна це означало захопити всю Європу, і ці плани добре описані (на щастя, вдалося лише пів-Європи, і то тільки на 45 років). У часи Путіна - означає зруйнувати європейську стабільність та ситість. Наповнити країни внутрішніми конфліктами, придушити лібералізм і демократію.

У часи Сталіна це означало захопити всю Європу. У часи Путіна - означає зруйнувати європейську стабільність та ситість

З цієї точки зору, Владислав Сурков видає бажане за дійсне. У його версії всі європейські країни дивляться на Росію як на зразок відмови від традиційних європейських цінностей, які "не спрацьовують". Тільки у Кремлі мріють, щоб дивилися із захопленням. А насправді із захопленням дивляться лише маргінали, що воліють зіграти на епідемії футурошоку. Розумні люди дивляться із острахом. Проблема в тому, що розумні люди представлені старими політичними елітами, які не здатні на рішучі дії. Путін вважає європейських лідерів, зв'язаних демократичними обмеженнями і власними уявленнями про цінності, слабаками.

Знову, як і 1600 років тому, у воріт цивілізації стоять варвари. Знову, як і 1600 років тому, захисниками порядку і цінностей стають не старі легіонери, а нещодавні варвари, які рішуче порвали з варварським порядком (оксюморон, вибачте) заради цінностей, які нині називають європейськими. Це ми.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі