Виженіть із раціону кілерів хорошого настрою

Добре справлятися з хандрою допомагають хороші справи

От і прийшов той час, який більшість з нас не любить: коли всі новорічні свята позаду, зайві сантиметри рівномірно по всьому тілу, і ми вже й забули, що таке сонячний день, і просто собі якось живемо з надією на весну. Оскільки нам пощастило жити в такому кліматі, і цей період щороку повторюється, треба знати прості речі, які допоможуть зменшити негатив цього періоду (це таки можливо).

Настрій впливає на наші бажання: якщо "нема настрою", багато хто навіть пальцем не поворухне — не те, щоб ще й піти у спортзал, не кажучи вже про нормальне тренування з мокрою від поту футболкою. А рухатись дуже важливо. Тож від чого в нас поганий настрій?

У першу чергу, від запалення. Ви зараз здивуєтеся — яке запалення, де? Уявіть собі, декілька зайвих, жирових (не м'язевих) кілограмів — це вже підвищений рівень запальних реакцій в тілі. Їжа, яка спричинює запалення: ранкові хрусткі тости, "налиснички", вареники, тістечка, бутерброди із ковбасою, а також різні офісні печива і вафельки.

Їжа, яка спричинює запалення: ранкові хрусткі тости, "налиснички", вареники, тістечка, бутерброди із ковбасою, а також різні офісні печива і вафельки

Саме зараз вони вилазять боком, точніше — не дуже здоровим кишечником, в якому за останні два місяці перед- та постноворічних святкувань сильно змінився склад мікрофлори. Стало більше тієї, яка і сама продукує запальні молекули-цитокіни, що у прямому сенсі "депресують" нам життя, а ще і спричинює "протікання" кишечника і потрапляння інших нездорових молекул. При цьому стало менше корисної мікрофлори, яка виробляє жирні кислоти, такі, як ацетат, пропіонат, бутират, пентаноат. Саме ці жирні кислоти позитивно впливають на настрій людини.

Мозок чутливий до таких змін, і дає нам знати про це неміцним сном, розладом настрою, поведінки, когнітивних функцій (пам'ять, концентрація уваги), реакцією на стреси та біль. Тому першою умовою до появи радісної усмішки на обличчі є вигнання із раціону кілерів хорошого настрою:

- солодощів, рідких і твердих, в яких є доданий цукор. Замість цукру - фрукти та ягоди;

- смаженої їжі (на чому б не смажили). Замість цього варіть, запікайте;

- всіх маргаринів, "легких" масел та всього, де вони містяться;

- виробів з білого і будь-якого тонко меленого борошна - буває, продається такий чорно-коричневий хліб, але це всього-навсього фарбоване біле борошно;

- любителям соняшникової олії краще замінити її на насіння соняшника, та сирі горіхи (тобто не смажене і не солоні), або на оливкову олію.

Соняшникову олію краще замінити на оливкову

Замість цього варто додати клітковини, в першу чергу - бобових, свіжих та печених/варених овочів, гречаної та вівсяної каш. Але щоб бобові принесли користь їх потрібно добре вимочити та добре проварити, і тим, хто не звик, починати з маленьких порцій, приблизно з чайної ложки, поступово збільшуючи.

Але якби можна було додати настрою лише їжею... На щастя, ні. Рух, як ніщо інше, покращує настрій. Рухатися треба багато і по-різному, найкраще - на свіжому повітрі. Рух не лише є антидепресантом, але й сприяє виробленню особливих молекул, що відновлюють, "ремонтують" клітини мозку і сприяють утворенню нових - це нейротрофічний фактор мозку.

А ще добре справлятися з хандрою та не допускати депресії допомагають хороші справи: турбота про тих, хто менший, слабший і кому без вас буде важко.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі