Зміцнення гривні триватиме до травня-червня

Банальна економіка

Курс гривні демонструє падіння - зрада. До цього ми звикли. Але зараз нова зрада - курс гривні зростає. І вже з'явилася тисяча й одна теорія змови, чому це відбувається.

Гривня зміцнюється. З локального піку, коли курс сягнув 28,3-28,4, національна валюта зміцнилася майже на 1,5 гривні і вже торгується по 27. І люди, які звикли відчитувати Нацбанк за геноцид українського народу шляхом підступної девальвації, яка, звичайно ж, вигідна уряду (і світовим масонам), тепер зметиковують, через які саме причини курс зростає. Що об'єднує ці історії - те, що немає жодних теорій змови або шкідливих намірів ні тоді, коли курс падає, ні тоді, коли гривня зростає. Це все економіка. Просто біда в тім, що більшість горлопанів не знають її законів.

Немає жодних теорій змови або шкідливих намірів ні тоді, коли курс падає, ні тоді, коли гривня зростає. Це все економіка

Гривня зміцнюється зараз, і винні вибори. Це популярна теза. Проте трагедія в тім, що рік тому виборів не було, а гривня зміцнювалася аналогічно. Точно такі самі дати. І почавши з 28,8 у другій декаді січня, гривня в результаті опустилася нижче 26. Це було рік тому. І сьогодні відбуваються ті самі процеси. З корекцією на рекордний урожай минулого року, який супроводжується рекордними надходженнями валюти.

Гривня - валюта сезонна. І доки у нас не буде розвиненого фінансового ринку, здатного цю сезонність згладити, вона лишатиметься такою. А сезонність гривні така, що до кінця року, до січня-грудня гривня демонструє падіння. Чимало коштів у системі, тому що уряд багато витрачає саме в цей період. Але ефект цих коштів локальний, а відтак настає період сезонного зміцнення. І до традиційного початку весни, коли аграрії діставали свої валізки з кешевими доларами і вирушали готуватися до посівної, додався фактор приходу іноземців на наш ринок. Високі ставки з ОВДП (державні облігації) самі по собі виглядають привабливо. Більш того, такий рівень є рідкісним для світу. А тут ще й можливість покататися на зміцненні гривні. Сезонному. І ось два роки поспіль іноземні інвестори заходять на сотні мільйонів доларів в українські державні облігації наприкінці січня - на початку лютого. Це сталося і цьогоріч.

Гривня - валюта сезонна. І доки у нас не буде розвиненого фінансового ринку, здатного цю сезонність згладити, вона лишатиметься такою

Отже, гривня зміцнюється. Причому практично такими самими темпами, як і минулого року. Можна шукати кішку в чорній кімнаті, заявляти про міфічні мільярди на вибори чи майбутню монетизацію субсидій (як це впливає взагалі уявити важко), але факт залишається фактом. Простим фактом. Працюють стандартні економічні закони. І є проста сезонність.

Як вона буде працювати надалі? Якщо не станеться форс-мажорів, чи то пов'язаних з виборами, чи то з глобальними світовими процесами, зміцнення гривні триватиме до травня-червня. А потім сезонність почне гру в зворотному напрямку. Вже з липня. Тут і нерезиденти фіксуватимуть прибуток. Й імпортери поквапляться укладати контракти, як вони роблять це щороку. І ми побачимо ослаблення гривні. У 2018 році, за підсумками року, гривня зміцнилася на 1%. І попри всі сезонні гойдалки - залишається стабільною. Те саме чекає нас і цього року. Звісно, у разі коли не станеться форс-мажорів. І якщо збережеться співпраця з МВФ.

От і все. Банальні рухи капіталу. Банальна економіка. Без зради. І без перемоги. Просто економіка. І якщо не вигадувати десятки теорій змови, то це просто працює.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі