Доводячи до злиднів Венесуелу, Кремль наближає свій крах

Чекісти непогані тактики, але бездарні стратеги

"Великою мірою ми винуватці того, що сталося в економічному плані з Венесуелою. Ми дали їм помилкові препозиції. Ми дали їм хибні орієнтири і фактично привели країну багато в чому до сьогоднішнього стану справ", - визнав колишній депутат Держдуми і заступник голови Ради підприємців "Росія - Венесуела" Володимир Семаго.

Так до чого ж "ми", вірніше, російська влада привели Венесуелу? В країні не тільки продовольча криза, гіперінфляція і повний розвал, а й катастрофічне падіння видобутку нафти. У 1998 році Венесуела видобувала 3,5 мільйона барелів на день. Відтоді ціни на нафту багаторазово зросли. Здавалося б, і видобуток повинен зростати. Однак він скоротився більш ніж в два рази - до 1,5 мільйона барелів на день.

В країні не тільки продовольча криза, гіперінфляція і повний розвал, а й катастрофічне падіння видобутку нафти

Усі останні роки Росія, а саме корпорація "Роснефть", нібито допомагала Венесуелі та її державній нафтовій компанії PDVSA. Давала кредити, створювала спільні підприємства. Однак видобуток нафти при цьому весь час падав. Підступність російських правлячих чекістів відома. Досить згадати, як керівник "Роснефти" Ігор Сєчин перед провокацією з хабарем заговорював і обдаровував Улюкаєва (17 грудня 2017-го суд визнав екс-міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва винним в отриманні хабара в $2 млн від Сєчина і засудив до 8 років позбавлення волі. - gazeta.ua), виявляючи показну турботу про здоров'я свого "друга".

"Роснефти" і Кремлю було вигідно прибрати сильного конкурента зі світового ринку нафти, зміцнивши в такий спосіб ціни на неї. Звичайно, криза в нафтовій галузі Венесуели - перш за все наслідок некомпетентності і злодійкуватості місцевих "мадуро". Однак, господарюючи у венесуельській нафтовій сфері, Сєчин і Ко могли цілком свідомо сприяти її розвалу. Навіть просто допомагаючи божевільному режиму залишатися при владі, вони, крім усього іншого, усували конкурента на світовому ринку.

"Роснефти" і Кремлю було вигідно прибрати сильного конкурента зі світового ринку нафти

Це ж так у стилі російських силовиків: посадити своїх людей у керівництво потрібної компанії, закредитувати її, а після неминучого банкрутства повністю прибрати до рук.

Чекісти непогані тактики, але бездарні стратеги. Допомагаючи "мадурам" розоряти країну, вони не врахували, що тим самим наближають крах венесуельського режиму. Коли він остаточно впаде, видобуток венесуельської нафти почне рости, знижуючи ціни на світовому нафтовому ринку, а вкладені російські гроші пропадуть. Путін, Сєчин і Ко залишаться на бобах.

Цікаво чи розуміють венесуельці, що Мадуро і його соратники, не тільки узурпатори влади, корупціонери, наркоторговці, але і національні зрадники, які продали нафтовий добробут країни російським конкурентам?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі