Японці відчули слабкість Путіна

Сакральний глухий кут

У всьому винні скріпи. Сакральне поняття, сакральна територія. Ось Крим теж сакральна територія і для України, і для Росії. Ніхто ж не хоче його віддавати або визнавати віддачу. З Курилами приблизно така ж ситуація, що зводиться до священних скріп. У японців, крім піару і священних скріп, є більш практичні інтереси: рибальство. Але головне, звичайно, не це. Навіть не економічні проблеми, через які Росія, напевно, піде на будь-які поступки. Головне те, кому належить територія.

Росія не може поступитися. Якщо вона формально повністю віддасть двоє Курильських островів Японії, то як би не старався російський телевізор, хоч би що не виробляли соловйови, кисельови, симоняни та інші - в свідомості людей впадуть дві головні скріпи. Перша, що Росія - суверенна країна, яка не віддасть і п'яді своєї землі. А друга - священна війна. Адже острова Росія отримала в результаті війни. Спасибі дідові за перемогу, а тут взяли і продали, - пише Леонід Радзіховський для видання "Обозреватель".

Якщо Росія віддасть двоє Курильських островів Японії, то в свідомості людей впадуть дві головні скріпи. Перша, що Росія - суверенна країна, яка не віддасть і п'яді своєї землі. А друга - священна війна

Таким чином, дві головні скріпи, на яких тримається Путін, полетять в тартарари. І жодна телевізійна брехня нічого змінити не зможе. Це не означає, що народ підніметься, піде, Майдан, ще щось там... Нічого не буде, так само, як не буде ніякої зовнішньої реакції. Але ставлення до Путіна буде вбито остаточно. Воно і так поранене пенсійною реформою і буде добите контрольним пострілом в голову.

Путін, прекрасно розуміючи це, на такий крок піти не може. З іншого боку, японці підняли таку хвилю, їх прем'єр з'їздив на могилу батька, мечем розмахував, ще чогось там... Загалом, тепер незрозуміло, як цю ситуацію можна розрулити. Росія згодна на масу речей - спільну експлуатацію островів, на відкриту торговельну зону, на вільно-економічну зону - в загальному, на будь-які компромісні варіанти.

Але судячи з тієї хвилі, яку підняли японці, вони будуть домагатися передачі островів. Але це також неможливо, як і повернути Україні Крим або як українцям сказати "так Бог з ним, з Кримом". Проїхали і проїхали. Є речі, які є сакральними. Ось територіальні суперечки є сакральними. Як Путін викрутиться з цієї ситуації - мені незрозуміло. Так само мені незрозуміло головне - а навіщо взагалі це було влаштовувати? Якийсь мирний договір з Японією? Ми що з нею воюємо, чи що?

Путін зіпсував відносини на Заході, і хоче відігратися на Сході. А японці скористалися ситуацією, відчули його слабкість і стали тиснути

Немає у нас ніякого мирного договору, але при цьому є дипломатичні відносини, торговельні відносини. Навіщо взагалі було затівати цю історію зараз - не зовсім зрозуміло. Зазвичай відповідь звучить так, що Путін зіпсував відносини на Заході, і хоче відігратися на Сході. А японці скористалися ситуацією, відчули його слабкість і стали тиснути. Ось дотиснули до того, що справа зайшла в сакральний глухий кут.

Передруковується з дозволу редакції "Обозреватель"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі