Кремль боїться терактів

Вбачає у них загрозу свого існування

Кількість зафіксованих злочинів за статтею "теракт" в Росії знизилась торік на 13%, заявила Генеральна прокуратура РФ.

Це, звичайно, можна розглядати як величезне досягнення влади. Та схоже, Кремль дійсно починає боятися терактів. Щонайменше, він системно наполягає на "газовій версії" вибухів у Магнітогорську та Шахтах. Як би там не було, система влади, яка і розбудовувалась завдяки терактам, сьогодні у них вбачає загрозу свого існування. Імовірно, щоб переконати росіян у тому, що пізній Путін – це епоха безпекової внутрішньої стабільності.

Проблема у тому, що "газові версії" подій небезпечніші за терористичні. Бо у такому випадку винними є не Ісламська Держава, Правий сектор чи НАТО. Відповідальність - на внутрішньому розгільдяйстві і неефективній системі управління. А тому спихати вину вже немає на кого.

"Газові версії" подій небезпечніші за терористичні. Винними є не Ісламська Держава, Правий сектор чи НАТО. Відповідальність - на внутрішньому розгільдяйстві

Проте, навіть якщо розуміти статистику як найвищу ступінь брехні, логіка у заяві генпрокуратури РФ про зниження терористичних актів є. Значна частина громадян Росії (а точніше мешканців окупованих Російською імперією автономних республік), які раніше здійснювали опір на території РФ, поїхали воювати на боці Ісламської Держави. Навіть офіційно Москва визнає, що в рядах ІД перебуває близько 5 тис. росіян.

Але зараз, коли ІД розбита на 99% (за заявами Трампа), є пряма загроза зворотного процесу. Бойовики починають повертатись на батьківщину. Уже з величезним набутим військовим досвідом.

Частина "буйних", але умовно продержавних росіян з 2014 року традиційно стають добривом на Донбасі. Але ще більша частина, переступивши моральну межу "стріляти у людину", повертаються у Росію. Ні, вони не поповнюють терористичні угруповання. Вони або стають членами кримінальних банд, або тероризують чи відразу відстрілюють своїх дружин/сусідів.

Частина "буйних", але умовно продержавних росіян з 2014 року традиційно стають добривом на Донбасі. Але ще більша частина повертаються у Росію

До проблем додаються ще й представники "другосортного русского мира": громадяни "молодих республік" - "захисники Донбасу", які після демобілізації не знаходять себе в економіці ЛДНР (бо її не існує). І шукають кращої долі в РФ (бо їхати особам, які брали участь у незаконних збройних формуваннях, більше нікуди). А тепер уявіть, як зросте цей потік, коли гіпотетично наступить тотальне перемир'я? І знову ж таки – це уже не просто "роботяги". Це люди, для яких моральні цінності "трохи змінені". Для яких заробляння грошей насиллям – звичне явище. Тим більше, жодної мови про приєднання до Росії цих територій.

Тому Кремль як ніхто буде зацікавлений у ескалації або хоча б підтримуванні тліючої форми зовнішніх конфліктів. У тому числі й на Донбасі. Бо бумерангом повертається не лише добро.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі