Досягнув у чомусь успіху – йди вчитися

У важливості другої освіти переконані 54% усіх працюючих американців

Вік живи – вік учись. Нам усім відома ця гарна українська народна мудрість. Але чи беремо ми її на озброєння? Давайте чесно себе спитаємо: чи багато з нас за щоденними робочими вимогами, життєвою рутиною, необхідністю поєднувати виховання дітей з працею та домашніми клопотами та хоч інколи – так потрібним відпочинком, знаходить час на саморозвиток? Не знаю як ви, але скажу за себе – час і енергію для серйозного навчання багато років було знайти складно.

Українська юридична освіта, певні природні таланти, витривалість і здатність пристосовуватись до будь-яких умов дали мені можливість зробити кар'єру як в Україні, так і у США. Але досягши певного професійного успіху, ніби вдарилась у прозору стелю і зрозуміла, що без серйозної західної освіти не зможу зробити якісний стрибок уперед, - пише Мирослава Гонгадзе для "Голосу Америки".

Виховавши двох доньок, і досягши певних професійних висот, у свої 46 я вступила до Гарварду. Далі – сім причин, чому я вважаю важливим вчитись. Особливо, коли за спиною вже є професійні здобутки і відповідальність за справу і людей.

1. Освіта дає знання, а знання - це, дійсно, сила.

Знання забезпечують гарну платформу, з якої можете оцінити ваші здібності у тій чи іншій галузі. А відтак - сформувати навички, які потенційно приведуть вас до професійного успіху. Світ навколо нас змінюється і ми зобов'язані змінюватися та застосовувати плоди людського прогресу. У протилежному випадку стаємо бар'єрами на шляху цього прогресу. Прикладів цьому в реальному житті можна знайти безліч.

Світ навколо нас змінюється і ми зобов'язані змінюватися та застосовувати плоди людського прогресу

У США все більше людей розуміють важливість навчання протягом всього свого трудового життя. Згідно з опитуванням Центру П`ю, у важливості другої освіти переконані 54% всіх працюючих американців. Серед молоді до 30 років - 61%.

2. Результати освіти дають можливість ухвалювати кращі, більш обґрунтовані рішення.

Отримана під час навчання нова інформація дає можливість ухвалювати обґрунтовані рішення. Дуже часто ці рішення лідерам та керівникам доводиться приймати швидко, за відсутності всієї критично важливої інформації. А вагу вони можуть мати величезну не лише для людини, яка їх ухвалює, а і групи людей чи цілої нації. Освіта вчить принципам ухвалення рішень і дає додаткові знання, завдяки яким ці рішення будуть більш обґрунтованими.

3. Освіта допомагає розвивати емоційний інтелект і рятувати від обману.

Ключовим для успіху житті є здатність контролювати свої емоції, розуміти і реагувати на емоції інших людей. Психологи називають це емоційним інтелектом. Розуміння психології людей, вміння спілкуватися і переконувати, знання законів, правил, норм допомагає уникати проблем. А, якщо вони виникли, легше знаходити шляхи їх вирішення.

Ми живемо в суспільстві, де одні люди люблять скористатися з інших. Освіта ж сприяє усвідомленню людиною своїх прав та критичному мисленню. Легше скористатися і маніпулювати неосвіченими людьми. Набагато важче це зробити з освіченими, які знають і можуть захистити свої права.

Легше скористатися і маніпулювати неосвіченими людьми. Набагато важче це зробити з освіченими, які знають і можуть захистити свої права

4. Освіта підвищує впевненість у собі.

Освіта забезпечує впевненість у формулюванні та висловленні власних думок, позицій, ідей. У додаток до цього наявність якісної освіти змінює ставлення до вас і підвищує ваш статус. Ваші думки і слова набирають нового значення, оточуючі з більшою увагою їх сприймають і прислухаються до них в процесі ухвалення власних рішень.

5. Освіта є важливою підвалиною здорового і мирного суспільства.

Освіта значною мірою впливає на наше знання того, що є правильним і неправильним. Посилює наш моральний компас - розуміння того, що є морально і етично прийнятним.

Освіта також сприяє зниженню рівня злочинності у суспільстві. За статистикою, більшість кримінальних злочинів, включаючи розбій, крадіжки та інші протизаконні дії, здійснюються малоосвіченими людьми. Крім того, освіта допомагає зрозуміти, як працює уряд та ухвалюються важливі державні та міжнародні рішення. Ці знання формують навички належного управління, прозорості, стабільності та допомагають людям боротися з корупцією.

6. Освіта сприяє задоволенню особистих амбіцій, зростанню самоповаги та забезпеченню фінансової стабільності.

У житті може настати момент, коли ви не будете задоволені своєю роботою, і захочете кар'єрного росту або переходу на іншу роботу. Вища академічна кваліфікація розширює вибір під час пошуку нової роботи, у тому числі із вищою оплатою.

Люди з нижчим рівнем освіти живуть бідніше, ніж ті, що отримали вищу освіту. Згідно з дослідженнями Центру П`ю, 22% людей у віці 25-32 років, які мають лише диплом про середню освіту, живуть у бідності у порівнянні з 6% молоді, які здобули вищу освіту.

22% людей у віці 25-32 років, які мають лише диплом про середню освіту, живуть у бідності у порівнянні з 6% молоді, які здобули вищу освіту

7. Освіта - це самовдосконалення.

Гарна освіта дає вам можливість зробити себе сильним, щоб керувати будь-якою ситуацією. Вона тримає вас у курсі норм та правил суспільства, в якому ви живете. А також дає вам можливість вимагати від тих, хто має владу, виправити їх недбалість чи промахи. Тому лідерами соціальних змін найчастіше стають високоосвічені молоді люди. Освіта ж у поєднанні з життєвим досвідом дає нам можливість впливати на прийняття важливих рішень і робити це з кращим розумінням та співчуттям до інших, тим самим покращуючи життя оточуючих.

Вчитись варто завжди. Не принципово, чи ви для цього прочитаєте корисну книжку, пройдете онлайн курс, відвідаєте лекцію чи вступите до університету. Освіта розширить ваші горизонти і допоможе вам робити усвідомлений вибір для себе і для інших.

Хочете жити краще, навчайтесь самі та обирайте освічених та досвідчених. Будьте мудрими.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі