Томос не зробить нас завтра заможнішими, але дає надію, що ми не безнадійні

Вирішення ваших проблем залежить від вас

По-перше, хочу привітати усіх небайдужих, що реальністю стало те, про що так довго говорили. Автокефалія української церкви стала новим фактом оточуючої дійсності. Звісно, це не значить, що все зміниться одразу. Процес буде болючим і довготривалим. І творення інституцій, і визнання нової структури православним світом. Але шляху назад вже немає, і ніхто ніяких "відкатів" не робитиме. Як би не змінилися політичні розклади.

По-друге, було б не чесно не визнати роль президента Петра Порошенка у всьому, що відбувалося. Звісно, він не один. Патріарх Варфоломій наважився кинути виклик всій імперській машині. Президент Віктор Ющенко започаткував процес... Я не знаю точно, якими були мотиви Порошенка, і не маю уяви, як йому це допоможе на виборах, але те, що він увійде в історію також і у контексті томоса - це факт, який ніхто не відкине. І, очевидно, що це і справді показник ефективності. В окремих питаннях - це точно.

Росія тримається з останніх сил за українську церкву, бо релігійна єдність, згідно до теоретиків "русского мира", мала бути цементуючою основою для імперської єдності

По-третє, це дійсно більше про політику та про державне будівництво. Концепція "русского мира" була сформульована як квазі-релігійна ідеологія, в якій тема "політичного православ'я" займала не останнє місце. Росія тримається з останніх сил за українську церкву, бо релігійна єдність, згідно до теоретиків "русского мира", мала бути цементуючою основою для імперської єдності. "Айн фольк, айн райх, айн патріарх". Відповідно, складалася дуже погана ситуація, за якої для віруючої людини лояльність до імперських інститутів була єдиним шляхом. І "канонічна церква" означала визнання у храмі ікон Миколи ІІ, котрого перетворили на черговий неоімперський символ. І стосувалося це, у першу чергу, тих регіонів, де інший вплив Росії був украй обмеженим. Нагадати, де знаходиться Почаївська Лавра? В якій області?

Прекрасно розумію тих, хто зараз іронізує над тим, чи допоможе нам томос покращити показники ведення бізнесу. Звісно, ні. Точніше, зв'язок тут не простий та не лінійний. Взагалі, забудьте про "магічні пігулки", які вирішать всі ваші проблеми. Вирішення ваших проблем залежить від вас. І томос не зробить вас завтра заможнішими. Більше того, для більшості нерелігійних людей все це пройде майже непоміченим.

Те, що у нас найнижчі у Європі зарплати, прямий наслідок того, що ми були осторонь магістрального шляху європейської цивілізації

Але в основі всього, що нас оточує, лежить інша проблема - шлях розвитку, по якому ми йшли останні 300 років. Те, що у нас найнижчі у Європі зарплати, прямий наслідок того, що ми були осторонь магістрального шляху європейської цивілізації. Давили паростки найкращого. Винищували прекрасне. Розглядали людей як сміття та витратний матеріал. І все це - прямий наслідок того, що ми були під владою іншої країни... І зараз ми зробили ще маленький крок у сторону від неї. І це не принесе прямо зараз нікому нічого в матеріальному плані, але дасть трохи надії, що ми теж не безнадійні... От про що - сьогоднішній день.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі