Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
17.12.2018
1

Команда Онуфрія у прострації. Плану дій нема, а відреагувати на УПЦ треба

Після Собору цікаві процеси не припиняються

Російська православна церква в Україні зібрала в Лаврі позачерговий синод. Команда Онуфрія зараз у легкій прострації. Нема чіткого плану дій. Але мають якось відреагувати на створення автокефальної церкви. Симеон і Драбинко взяли участь у Об'єднавчому соборі, хоча того ж Софронія вдалось доламати не їхати в Софію (вчора на сайті вітав Епіфанія, а вже сьогодні - все підчистили).

І о диво - після вдалого завершення Собору та обрання предстоятеля УПЦ - Симеон і Драбинко не побігли назад у РПЦ, а публічно підтвердили свій вибір. Ну, бо всі мости спалені від моменту їх приїзду на Собор. Російська православна церква в Україні оголосила їх розкольниками, а ці посади вакантними.

Натомість ієрархи вже новоствореної автокефальної церкви прямо кажуть, спираючись на авторитет і тези Вселенського патріарха, що Онуфрій не може називатись митрополитом Київським. І митрополит Епіфаній закликає кліриків і мирян РПЦ в Україні переходити в Православну церкву України - а тут і баланс сил між різними групами, і демократичний статут, і без русофілії, навіть предстоятель - не такий ненависний в РПЦ патріарх Філарет, а молодий Епіфаній, і реальна канонічність. У той час як статус самої РПЦ у світовому православ'ї уже на межі розкольників. Привабливо.

Статус РПЦ у світовому православ'ї уже на межі розкольників

Тому для Московського патріархату зараз ключові моменти: як бути із титулатурою Онуфрія, щоби не нарватись на роздачу від Варфоломія. Що робити з Симеоном і Драбинком. Залишити просто так не можна - якщо у Драбинка немає ні команди, ні сильної парафії, то за Симеоном - сильна Вінницька єпархія, Спасо-Преображенський кафедральний собор та певний авторитет.

Симеон сильно ризикував, приїхавши на собор. Як виявилось - навіть мав шанси перемогти. Але постійно нервував, бо знає методи Московського патріархату. Тому одразу після обрання предстоятеля поїхав у Вінницю - "тримати оборону" єпархії.

У неділю відслужив літургію у Вінниці - і знаєте, по фото щось непомітно масового відходу його пастви після відвідин Об'єднавчого собору.

"Я вже не є архієрей Української православної церкви Московського патріархату. Я вже є архієрей Православної церкви України, об'єднаної церкви", - слова Симеона з цієї літургії.

І він має вплив на сусідню єпархію - Могилів-Подільську. Через що 14 грудня МП розіграли цирк із "викраденням" єпископа Агапіта нібито СБУ. Але як виявилось - його зі своїми охоронцями "викрав" Новінський. Просто щоби не допустити до участі в суботньому Соборі.

Критично важливо дати митрополитам Симеону і Драбинку гарантії безпеки і захисту від спроб віджати храми та парафії з боку РПЦ

Судячи із заяв Порошенка на прес-конференції - він дав зрозуміти верхівці МП, що на силові дії буде реакція. Тупо було б чекати мовчання і від Варфоломія. Можливо через це РПЦ в Україні досі не ухвалили рішення по Симеону і Драбинку. Зараз сушать голови, як би хитро і без скандалу усунути їх. Хіба що силами самих прихожан і через призначення нових архієреїв на їх місця.

Тому на цьому етапі критично важливо дати митрополитам Симеону і Драбинку гарантії безпеки і захисту від спроб віджати храми та парафії з боку РПЦ (яка іронія, аж не віриться, що пишу це, але так склалась ситуація).

Це надзвичайно важливий момент, бо від нього залежатиме, чи відбудеться "вихід" умовно проукраїнського крила РПЦ у помісну церкву. Або ж священники побачать, що це реально і не погрожує фізичною розправою, віджимом парафії, або побачать падіння Симеона чи Драбинка, злякаються і будуть далі існувати під Онуфрієм. Важка, але необхідна робота для спецслужб. Після Об'єднавчого собору цікаві процеси не припиняються.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі