Дитина повинна мати "рюкзачок першої допомоги"

Базова потреба кожного – безпека

Батькам необхідного обговорювати з дітьми події, які відбуваються в країні. Важливо, щоб вони зрозуміли, до яких наслідків можуть призвести ті чи інші ситуації в суспільстві.

У складних обставинах дитина боїться, що може лишитися без підтримки і піклування дорослих. Вона повинна знати: попри ситуацію навколо батьки про неї піклуватимуться і не дадуть в образу. Базова потреба кожного - безпека.

Найголовніше для батьків у ситуації соціальної нестабільності - не панікувати самим і вчити не панікувати дитину.

По-перше, дорослим варто стати підтримкою і контейнером поганих емоцій для дитини.

По-друге, відповідно до віку дитини варто пояснити, що їй робити за відсутності дорослих.

По-третє, дитина повинна мати "рюкзачок першої допомоги" з речами, ліками і водою на випадок надзвичайної ситуації.

По-четверте, дитина повинна знати, куди йти у випадку непередбачуваних ситуацій.

Інструкції мають відповідати вікові: чим старша дитина - тим вони складніші

Слід мати чітку інструкцію, як діяти. Це знижує тривожність дитини. Інструкції мають відповідати вікові: чим старша дитина - тим вони складніші.

У малюків 3-5 років існує сильний страх, що батьки їх покинуть. Дітям треба пояснити, що тато і мама поруч, а тому вони у безпеці. Важливо, щоб малюк знав свої ім'я і прізвище, мав при собі домашню адресу і телефон рідних.

Діти молодшого шкільного віку, окрім попередніх інструкцій, мають знати номери телефону поліції, пожежної, швидкої, де вдома лежать ліки і рюкзак першої допомоги. Дорослі можуть пояснити дітям, як держава існує у ситуації соціальної нестабільності.

Дітям 10-12 років слід детально розказати, що відбувається в країні та як діяти. Важливо пояснити, що існують речі, які можна змінити, і які змінити неможливо. З дітьми варто говорити, підтримувати.

Для старших підлітків 14-17 років характерний максималізм. Вони вірять, що їм під силу змінити багато речей. Важливо донести до дітей, як проживати неспроможність вплинути на події. Дитину слід залучати до обговорень важливих сімейних питань, разом продумувати різні варіанти виходу.

Людмила Малиновська, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі