Леся Миськів
Засновниця БО "Право на щастя"
03.12.2018

День людей з інвалідністю – це не свято

Зупиніть це безглуздя

3 грудня – Міжнародний "День святого інваліда"? Звичайно до цього свята треба обов'язково закупити всім "інвалідам" по 1 кг гречки, влаштувати солодкий стіл і сфотографувати з "подарунками від щирого серця", як підтвердження, що ми теж дуже любимо "інвалідів", особливо 3 грудня.

Стоп! Зупиніть це безглуздя! День людей з інвалідністю – це не свято. Він існує для привернення уваги до того, що інвалідність є і понад 10% населення України – люди з інвалідністю. Що наше суспільство все ще не виконало всіх зобов'язань, які зазначені у Конвенції ООН про права людей з інвалідністю. Вона вже 10 років підписана Україною, але до основної ідеї – рівності у всіх сферах життєдіяльності, ми так і не прийшли.

Понад 10% населення України – люди з інвалідністю

Конвенція ООН про права людей з інвалідністю зазначає наступне: "Інвалідність – це поняття, яке еволюціонує і є результатом взаємодії, яка відбувається між людьми, які мають порушення здоров'я, і відносницькими та середовищними бар'єрами, які заважають їхній повній та ефективній участі в житті суспільства нарівні з іншими". Отож, інвалідність – це результат, який настає під час "дотику" до "здорового" світу, не дозволяючи повно та ефективно включитись у життя суспільства . Тобто, інвалідність – це не статус, а стан, в який вводиться або потрапляє людина через непідготовленість більшості до цього "дотику".

То що ж можемо зробити ми? Нарешті стати "підготовленими" і спокійно сприймати людину, не звертаючи увагу на її інвалідність: не таращити очі або не закривати руками обличчя, прийняти на роботу кваліфікованого фахівця і створити необхідні умови праці. Не забирати з майданчика свою дитину зі словами "не спілкуйся з ним, бо заразишся". Не думати, що це не трапиться у твоєму житті, застосовуючи всім відомий принцип "моя хата". Камон, друзі. Треба зрозуміти, що у нас один Хутір на всіх! А для початку давайте хоча б запам'ятаємо те, що термін "інвалід" вже давно вилучений з обігу. Що кожен з нас людина з обмеженими можливостями і особливими потребами. А людина з інвалідністю – це людина/особа/дитина з інвалідністю.

3 грудня не даруйте подарунки людям з інвалідністю, а подумайте як особисто ви можете прибрати бар'єри у своєму світогляді та діях.

Леся Миськів, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі