Піст збільшує шанси на довголіття

Як правильно постувати

Піст дуже корисний. Він передбачає загальне оздоровлення організму. Зменшення системних запалень. Ризики мутацій та розвиток пухлин. Профілактику цукрового діабету 2 типу, атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ожиріння, нейродегенеративних захворювань, депресій. Омолоджує та збільшує шанси на довголіття.

За рахунок чого відбуваються позитивні зміни?

1. Зменшення тваринного білка у раціоні (м'яса, молока, яєць).

Споживання великої кількості білка, до чого звикла сучасна людина, активує рецептор гормону росту, який підвищує рівень інсуліну і ІФР-1 (інсуліноподібного фактору росту 1). Висока концентрація інсуліну та ІФР-1 зустрічається при діабеті та раку.

Висока концентрація інсуліну та ІФР-1 зустрічається при діабеті та раку

Білки і деякі похідні від них амінокислоти, серед яких лейцин, активують інший набір генів, що прискорюють старіння.

2. Обмеження калорійності.

Зменшення калорійності харчування, в першу чергу, за рахунок білків і легкозасвоюваних вуглеводів, позитивно впливає на стан здоров'я. Знижує активність рецептора гормону росту і генів, які прискорюють старіння і провокують вікові хвороби.

Приємними наслідками зниження калорійності є зниження рівня холестерину, глюкози в крові, тригліцеридів, кров'яного тиску і кількості маркерів запальних процесів.

3. Збільшення вживання клітковини.

Клітковина необхідна для здорової мікрофлори кишечника, здорового імунітету, профілактики захворювань кишечника (запалень, дивертикульозу, раку) та нормальної роботи печінки.

4. Зменшення вживання промислово переробленої їжі.

"Традиційні" солодощі прискореними темпами ведуть до нечутливості клітин до інсуліну - інсулінорезистентності та цукрового діабету, ожиріння, хвороб і передчасної смерті

Піст передбачає відмову від солодощів і це дуже правильно. Бо ті "традиційні" солодощі, до яких ми звикли, а це часто поєднання цукру та жиру - прискореними темпами ведуть до нечутливості клітин до інсуліну - інсулінорезистентності та цукрового діабету, ожиріння, хвороб і передчасної смерті.

Те саме стосується і солодощів із доданою фруктозою (тією, яку можна насипати ложкою). Вона веде до ожиріння печінки, забивання судин атеросклеротичними бляшками, інсультів та інфарктів.

Кому корисно постувати?

Усім здоровим людям, у віці 25+, а особливо 35+.

Усім, у кого є проблеми із зайвою вагою, високим тиском, інсулінорезистентністю, субкомпенсованим цукровим діабетом 2 типу, суглобами, схильністю до аутоімунних та онкологічних захворювань та багатьом іншим.

Чи є вікові обмеження?

Якщо людина здорова, то їх практично немає, але все ж людям у віці 65+ потрібно порадитися з лікарем. Бо у цьому віці погіршується засвоєння нутрієнтів і потрібно більше білка для кращого їх засвоєння та зниження ризику втрати м'язів та одряхління організму.

Дітям, підліткам, вагітним жінкам та годуючим матерям бажано, щоб білка було більше в раціоні, тому яйця і молочні продукти не потрібно виключати

Дітям, підліткам, вагітним жінкам та годуючим матерям бажано, щоб білка було більше в раціоні, тому яйця і молочні продукти не потрібно виключати.

Кому не можна?

Таких практично немає. Але людям з цукровим діабетом 1 типу та ослабленим (після операцій, опіків, тривалих хвороб) не варто.

Яка схема раціону?

Білки рослинного походження щодня. Усі бобові: сочевиця, маш, нут, квасоля, горошок, стручкова квасоля, гриби, коктейлі на основі рослинного білка. Їх добре поєднувати із кашами.

Каші різноманітні, в першу чергу - цільнозернові, але можуть бути і плющені пластівці.

Усі види овочів, як у сирому вигляді (салати, морква, капуста, зелень), так і у запеченому, вареному, паровому, а також квашені. Картопля також корисна, якщо її запекти у шкірці, або зварити в "мундирі". Вона містить всі амінокислоти, які є і у м'ясі, лише в малій кількості.

Корисні жири: горіхи і насіння, особливо - льон, гарбуз та чіа. Може бути авокадо та оливкова олія.

Ягоди - джерело якісного вітаміну С з біофлавоноїдами та поліфенолів, які мають протизапальну дію, оздоровлюють кишечну мікробіоту та нервові клітини.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі