В Україні притягнути горе-психолога до відповідальності вкрай складно

Як розпізнати підробку?

"Ви справді психолог?", - запитала вона навіть не переступивши поріг. Що так злякало маму 10-річної дівчинки? Уже через 10 хвилин стало зрозуміло, що Ірина стала жертвою шарлатана, який ховався під маскою психолога.

Такі історії для мене не рідкість. То тут то там зустрічаються психологи-астрологи, хіроманти та медіуми. Ірині "пощастило" потрапити до психолога-цілительки. Подруга нарадила. Донька страждала на нічні жахіття - і от вони обоє уже у "психолога, яка бачить ауру".

Усі стіни завішені сертифікатами та дипломами, серед яких не вистачало основного – про фахову освіту психолога. Але тоді мама на таку дрібницю не звернула уваги. Пістряві відзнаки у рамочках справляли враження, що перед нею сидить мінімум гуру психології.

Перші сумніви з'явилися, коли цілителька сконцентрувала увагу лише на дитині, не помічаючи мами, що є класичним порушенням. Після кількох питань вона почала розмахувати руками, перевіряючи ауру дівчинки. Від слів "у вас серйозні проблеми" перейшла до "чорних плям", які вказували, звісно, на порчу. Рецептом від нічних жахіть була рекомендація 7 днів підряд рівно о 12:00 палити вдома церковну свічку та пити святу воду. Не дивно, що після такого "психолога" мама пройнялася недовірою до інших, справжніх.

Цілителька сконцентрувала увагу лише на дитині, не помічаючи мами, що є класичним порушенням

Тож, якщо підсумувати, справжній психолог в жодному разі не дозволить собі:

- ворожити на картах;

- робити астрологічні та нумерологічні прогнози (не плутати з асоціативними картками, які застосовуються, для дослідження несвідомого);

- практикувати хіромантію;

- виписувати для лікування трави та масла;

- звертатись за допомогою потойбічних сил (молитва дійсно має вплив на психоемоційний стан, але не є інструментом психолога);

- просити фотографії родичів;

- обіцяти позбавити проблеми за один сеанс без жодних зусиль з вашого боку.

У справжнього психолога буде диплом державного зразка і швидше за все фахівець буде у складі Товариства психологів України, яке має Етичний кодекс.

Отже астролог, нумеролог, парапсихолог, езотерик, біоенергетик, мануальний терапевт – не психолог. Не варто підміняти одне іншим, бо це може мати дійсно серйозні наслідки. У нашому випадку – сильний стрес для дитини і матері та повна відсутність допомоги. До того ж варто знати, що в українських реаліях притягнути такого горе-психолога до відповідальності буде вкрай складно. Тож турбуйтесь про своє здоров'я з розумом.

Ольга Тимошенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі