Навіщо Росії спецоперація "мовчання легітимного"

Москва розраховує на короткозорість українців

18 листопада в російських ЗМІ з'явилася інформація, що "в Московську клініку ім. Скліфосовського доставили пацієнта, дуже схожого на екс-президента України Віктора Януковича".

"Схожий" пацієнт виявився самим Януковичем. Хто б міг подумати! З чуток, він потрапив у клініку ще в п'ятницю в "нерухомому стані". Нібито у нього травма хребта, а також пошкоджене коліно, - пише Лариса Волошина для ДС.

Лікарі, яких опитала "Комсомольская правда", розповідають, що Януковича спочатку направили в реанімацію. Однак незабаром його відвезли в приватну клініку. За словами адвокатів Януковича, які представляють його інтереси в суді у справі про держзраду, вони вже збирають відповідні медичні довідки, які підтверджують нездатність їхнього підзахисного взяти участь в судовому засіданні, призначеному на 19 листопада. "Він не може самостійно пересуватися. У нього лангетка (гіпсова пов'язка, перемотана бинтом. - Gazeta.ua). Лікарі кажуть, у нього важка травма. Мінімум 21 день буде лікуватися", - заявив в ефірі телеканалу "112 Україна" адвокат Януковича Олександр Горошинський.

Російські агітатори стільки зробили, щоб стерти з пам'яті українців причини, які змусили людей вийти на вулиці взимку 2013-2014, що витягувати на світ божий Януковича зараз, точно не будуть

Що це було? Яка лангетка? Які тенісні корти і реанімації? До чого всі ці ігри в неупереджену журналістику у виконанні "Комсомольской правды"? З чого б це виданню, яке регулярно друкує історії про розіпнутих хлопчиків, раптом бути так обережним у висловлюваннях, коли йдеться про "пацієнта схожого на колишнього президента України"? Чому б відразу не написати: "Наш куратор в ФСБ попросив повідомити громадськості, що Віктор Янукович потрапив до лікарні, тому не зможе давати показання в українському суді у справі про державну зраду. Про подальший перебіг спецоперації під кодовою назвою "мовчання легітимного" читайте в наших нових репортажах". Немає жодного сумніву, що Російська Федерація намагається затягнути суд і не дати Україні почути свідчення Януковича якраз напередодні ритуальних заходів, присвячених річниці подій на Майдані. Російські агітатори стільки зробили, щоб стерти з пам'яті українців причини, які змусили людей вийти на вулиці взимку 2013-2014, що витягувати на світ божий Януковича зараз, точно не будуть.

Отже. 19 листопада в Оболонському райсуді Києва, де слухається справа про держзраду колишнього президента Віктора Януковича, повинен був давати свідчення безпосередній "винуватець урочистостей". Треба сказати, що трохи раніше Янукович сам висловив бажання взяти участь у процесі. Хоча до цього висловлював бажання цього не робити. Ставлення Януковича до суду змінювалося постійно. То він заявляв, що не визнає його законність, то міняв державного адвоката на команду високооплачуваних юристів. Потім різко просив суд забезпечити його участь у судових дебатах, коли стадія дебатів була закінчена.

Ставлення Януковича до суду змінювалося постійно

Остання умова, яку Янукович висунув суду, про те, що його захисник Олександр Горошинський повинен зареєструватися в Росії в якості іноземного адвоката, затягнула процес на місяць. На зауваження прокурорів про те, що два інші адвокати Януковича - Віталій Сердюк та Ігор Федоренко - вже мають дозволи на заняття адвокатською діяльністю в Росії, була відповідь, що вони вже не є адвокатами екс-президента. Головуючий суддя Владислав Дев'ятко змушений був погодитися надати Горошинському "розумний термін для реєстрації". Підкресливши, що якщо така реєстрація не відбудеться, то інтереси Віктора Януковича в суді під час відеоконференцзв'язку представлятимуть адвокати Сердюк і Федоренко. У результаті, коли вже всі приготування зробили, а всі дозволи і реєстрації отримали, Янукович пошкодив спину. Треба ж як співпало! І треба ж було такому статися, що першими на місці подій з'явилися "журналісти" "КП". Якби не вони, адвокатам Януковича довелося б надавати довідки про "нерухомий стан обвинуваченого" без відповідного інформаційного супроводу.

Якби напередодні річниці Майдану допит Януковича відбувся, українське суспільство почуло б історію зради вищого керівництва країни, яка закінчилася окупацією українських територій і ганебним зверненням до керівництва сусідньої держави з проханням "розпочати миротворчу операцію". Саме тому російська сторона постаралася заховати Януковича подалі. Щоб не нагадувати українцям, що на масових акціях протесту зимою 2013-2014, вони обстоювали не тарифи і високі пенсії. І навіть не боротьбу з корупцією. Вони рятували Україну від поглинання сусідньою державою, яка тоді вже щосили розгортала своїх військових, диверсантів і "народних трибунів".

На жаль, пам'ять про Майдан давно спотворена. Її поставили на службу реваншистів

На жаль, пам'ять про Майдан давно спотворена. Її поставили на службу реваншистів. Суспільство не обурюється пропагандистським висловлюванням типу: "режим Порошенка нічим не відрізняється від режиму Януковича" або "постмайданна влада зрадила Україну". Але воно абсолютно не готове сприймати інформацію, що відкрилася в суді, про те, як починаючи з грудня 2013 року в Крим таємно завозили спорядження, російських військових і "добровольців". Суспільству, яке накачане ілюзіями і ненавистю, складно почути свідчення військових і дані розвідки про те, що тодішній президент навіть не намагався зупинити вторгнення. Що підготовка до окупації почалася задовго до розстрілу Майдану. Щоб не нагадувати українцям про роль Януковича і його банди в знищенні країни, як тоді, так і тепер. Росія розраховує на короткозорість українців. Для цього їй необхідно не допустити акцентування різниці між країною до і після Майдану.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі