Наступний президент буде гірший за нинішнього. Навіть якщо ним буде Порошенко

Якщо ви чекаєте дива, то доведеться розчарувати

Президентська кампанія розділила виборців на тих, хто чекає після виборів поліпшення, і тих, хто хоче, щоб не було погіршення. Перші шукають свого фаворита серед претендентів. Другі готові голосувати за чинного главу держави.

Але особливість в тому, що будь-який наступний президент буде гірший за нинішнього. Навіть якщо новим буде діючий, - пише Павло Казарін для "Крим.Реалії".

Будь-який наступний президент буде гірший за нинішнього. Навіть якщо новим буде діючий

По-перше, чекати економічного дива від наступного президента не варто. З однієї простої причини. Україна не є сувереном в своїй економічній політиці. Нинішня відносна стабільність стала підсумком західної фінансової підтримки. Більш-менш стабільний курс гривні і обережне економічне зростання - лише наслідок того, що офіційний Київ виконує своє домашнє завдання. Яке йому поставили міжнародні донори.

Якщо він перестане виконувати ці рекомендації - фінансовий кран закриють. Якщо він почне знижувати тарифи, друкувати гроші й іншими способами грати в атракціон небаченої щедрості, то стабільність закінчиться. Тому що міжнародні донори за це платити не будуть. А те, що станеться далі, всім добре відомо.

Інфляція. Падіння курсу валюти. Спроби держрегулювання цін. Чорний ринок - в тому числі і валютний. Товарний дефіцит. Математика неупереджена - вона карає за незнання своїх законів.

Якщо він почне знижувати тарифи, друкувати гроші й іншими способами грати в атракціон небаченої щедрості, то стабільність закінчиться

А тому ніяких проривів у цьому напрямку не буде і бути не може. Не варто плекати ілюзії. Будь-які реформи і будь-яка лібералізація можуть дати лише відстрочений ефект, але ніяк не миттєвий. Наступного дня після другого туру українці прокинуться в такій же країні, в якій засинали. Якщо тільки наступний президент - ким би він не був - не вирішить, що йому вдасться обдурити економічні правила. Тоді нас всіх чекає темне майбутнє.

Втім, наступний президент приречений бути слабким не тільки з цієї причини.

Він буде слабким ще й тому, що обирається в два тури. А другий тур - це голосування не так "за", скільки "проти". Наступний президент України займе своє крісло не в силу своїх переваг, а в силу недоліків своїх конкурентів. Його початкове позиціювання - це статус "меншого зла". І рівень стартової публічної легітимності у нього апріорі буде менший в порівнянні з тим, кому пощастило виграти в першому турі.

Країна з недовірою розглядатиме тріумфатора перегонів. Медовий місяць очікувань буде коротшим. Рівень недовіри - вищим. Кількість критики - більшою. Усе це призведе до того, що простір для рішучих маневрів у наступного президента буде явно вужчим. А кредит довіри з боку виборців - меншим.

По-третє, новий президент не зможе принести мир. З тієї простої причини, що ключі від миру знаходяться у Кремля, а не у Банкової. Переможець другого туру не зможе повернути українських політв'язнів. Не зупинить похоронки з фронту. Не поверне окуповані території під контроль Києва. Будь-які спроби силового звільнення Донбасу приведуть лише до того, що російська армія перестане вдавати, що її там немає. А доля санкційного тиску на Росію виявиться під питанням - про це Вашингтон неодноразово попереджав Київ прямим текстом. А тому хто б не опинився в президентському кріслі, єдиний спосіб зняти війну з порядку денного - це капітуляція. Тому мріяти про мир немає ніякого резону.

Новий президент не зможе принести мир. Ключі від миру знаходяться у Кремля, а не у Банкової

По-четверте, в 2019 році Україна має віддавати борги. Кілька мільярдів доларів підуть на обслуговування держборгу. Країні доведеться пройти по самому краю економічної стабільності. Будь-якому мешканцеві Банкової доведеться починати свою каденцію з режиму економії. А фрустрація від завищених обивательських очікувань обов'язково дасть ефект на осінніх парламентських виборах.

Бо наступний парламент виявиться більш розділеним і дезорганізованим. У ньому буде більше популістів і адвокатів Кремля. Причому Москва спробує посадити в крісло спікера свого ставленика. Реальність вимагатиме непопулярних реформ. Суспільство вимагатиме миттєвого щастя. Спонсори будуть вимагати лобізму. І цілком може бути, що на тлі нового парламенту ми будемо згадувати нинішній з ностальгією.

І цей сценарій не залежить від прізвища вашого фаворита. Той, хто займе президентський пост в 2019 році, виявиться в ситуації цейтноту. Обивательські очікування стануть молотом. Економіка і реальний баланс сил - ковадлом. Будь-які реформи - якщо їм і судилося статися - дадуть ефект лише з часом. І якщо ви чекаєте дива, то доведеться розчарувати.

Дива не буде.

Copyright © 2018 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі