Скоро росіяни дізнаються, як жити в державі, яка переконує світ обкопати її ровом

Не люблять Росію. Ой, як не люблять

Захід оточує РФ загороджувальним ровом, щоб локалізувати як державу-загрозу. Немає ознак, що не-Захід виявляє симпатії. Тільки в трьох країнах позитивні почуття до Росії превалюють над негативним ставленням - у В'єтнамі, Греції та Філіппінах. Втім, греки вже не в таборі симпатиків.

Західне суспільство вирішило позбутися "російського фактору", що руйнує його систему. Вишкрібають російську лігу мільярдерів. Тих, хто став символом корупційної глобалізації. Настає черга дрібнішої живності. Он британці перевіряють обґрунтованість "золотих віз" для 700 росіян і складають список об'єктів застосування закону "про доходи невстановленого походження".

Кремль сам запустив механізм західного самозахисту

А ж яке було чудове життя для обох сторін - і російських рантьє, і їхніх західних лобістів. Президент Путін помилився в оцінці західної безхребетності, порахувавши, що м'якотілість його західних колег (Берлусконі, Саркозі, Шредера, Обами) говорить про готовність Заходу надати йому право диктувати світу. Відповідно російська еліта вважала, що Захід дозволить їй поводитися там, як в Росії. Виявилося, ні. Оце так іронія: Кремль сам запустив механізм західного самозахисту. Дійшло до того, що всеїдна Австрія почала висловлювати до Росії претензії. Тепер Кремлю, а заодно і росіянам, доводиться розгрібати.

У цьому контексті виникає питання: що робитиме російська еліта, яку виганяє Захід?

Деякі росіяни, що мають підозріле джерело доходів, спробують знайти собі якісь Сейшели. Інші будуть прагнути оплатити своє перебування в Каліфорнії або Ніцці зміною лояльності. Як це, мабуть, намагався зробити медіамагнат Михайло Лесін. Але в цьому випадку шукачам нового "даху" доведеться бути готовими до неприємних наслідків. Про це говорить доля самого Лесіна, який раптово помер у вашингтонської готелі. Драма з Скрипалями - теж сюжет на тему лояльності.

Але немає сумнівів, що управлінці вилученої у народу власності будуть повертатися в Росії разом зі своїми активами (як Дерипаска і Риболовлєв). Вони вже знають, що їх чекає на Заході - повинні стати інструментом самоочищення ліберальних демократій. Вже ніколи західні лідери не зустрічатимуться із російською елітою на яхтах. Вже ніколи глава ВТБ Андрій Костін не привезе в Давос балерин у вушанках і ніхто там не чекатиме "Russian Night". Епоха інтеграції Росії і росіян "в Захід" завершилася.

Епоха інтеграції Росії і росіян "в Захід" завершилася

Багатьох хвилює питання: що зроблять в Росії поверненці? Підуть проти Путіна? Адже саме "семибанкірщина" поставила свого царя в Кремлі. Чи стануть олігархи революціонерами або путчистами? Яка нісенітниця! Ці хлопці можуть жерти один одного. Але щодо повелителя зграї вони перетворюються в прісноводних. Довге життя в якості кремлівських підручних зробило їх безпечним для влади біологічним підвидом. Чекати, що Абрамович або Усманов раптом приєднається до нової "Болотної" - ознака буйної уяви. І чи потрібні вони "Болотній"? Хіба що для дискредитації.

Отже, багаті рантьє будуть повзти додому і шукати захист у Кремля. Чим більше вони почуватимуться невпевнено, тим сильнішою буде їхня надія на репресивний режим, як спосіб захисту. Російська еліта, яку виштовхнули із Заходу, стане оплотом тоталітаризму, а не демократії! А як же з надіями на розкол правлячого класу і появу тих, хто підтримає прозахідний курс і реформи? Сміливці ці, можливо, і вискочать з деморалізованого і прогнилого накипу - але під тиском не ззовні, а під напором знизу.

Довге життя в якості кремлівських підручних зробило їх безпечним для влади біологічним підвидом

Тим часом, будь-який російський лідер - і Путін, і пост-Путін - змушений буде думати, як заспокоїти народ, який вимагає справедливості. І як же вирішити цю задачу? Правильно! Віддати на поталу старих повірених і найняти нових. Ось найефективніша легітимація влади. Особливо в суспільстві, яке прагне відплати за своє безпросвітне життя.

Російські олігархи-призначенці і бюрократи-олігархи федерального і місцевого штибу - найбільш антинаціональний, але і найбільш беззахисний елемент політичного класу. Прокажені на Заході. Прокажені в Росії, яка нині формується. Вони ще під захистом влади. Але в будь-який момент їх кинуть натовпу в російському Колізеї.

Росіянам належить дізнатися, що таке жити в державі, яка переконує світ обкопати її ровом

Втім, якщо мова йде про оточуючий світ, всі росіяни прокажені. Приїхавши до Лондона, Вашингтона або Відня кожен може стати об'єктом підозри: а чи не шпигун він (вона), що він (вона) тут забув (забула)? Росіянам належить дізнатися, що таке жити в державі, яка переконує світ обкопати її ровом.

А як же саміти президента Путіна з іншими світовими лідерами? Ось щойно він відвідав світову тусовку в Парижі. Пусте. Символізм. Спосіб створити у Кремля відчуття включеності, щоб стримати його бажання бити вікна в чужих будинках. Недурна тактика.

А щоб дізнатися, який стереотип ставлення до росіян формується в західному суспільстві, варто подивитися серіали - "Американці" і "Окуповані". Там нічого не залишилося від симпатій до росіян, які були присутні в бондіані. Пам'ятайте "З Росії з любов'ю"? Тепер такий сюжет просто неможливий.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі