Чутки про загибель американської демократії виявилися передчасними

Вибори в Конгрес США: імпічменту Трампа не буде

6 листопада в США відбулися проміжні вибори в Конгрес. Станом на 8 листопада, із 435 крісел у Палаті представників, нижній палаті парламенту, демократи зайняли 223 місця, що становить більшість, натомість у депутатів від Республіканської партії – 197. Водночас республіканці утримали щонайменше 51 місце в Сенаті, забезпечивши Дональду Трампу підтримку верхньої палати Конгресу ще на два роки. Демократи займають поки лише 46 місць зі 100.

Такий розподіл Конгресу на республіканський Сенат та демократичну Палату представників означатиме посилення балансу противаг і американської демократії, як такої. Також результати цих виборів відкрили "двері для нових молодих політиків, жінок та представників меншин", зазначають експерти. Суттєво зросла й загальна активність виборців, зокрема молодих.

Поки можна сказати одне: інтрига у внутрішній політиці США збережеться. Та певні думки щодо майбутнього перебігу подій вже можна висловити.

Росія отримала відсіч у своїх нахабних спробах втручання у внутрішні справи США та їхніх союзників

Слід коротко згадати, з якими основними результатами Дональд Трамп і уся Америка підійшли до цих виборів. Економіка розвивається і показує гарні результати – цьогоріч зросла на 3,5%, порівняно до відповідного періоду минулого року, що перевищило попередні прогнози. Зросла кількість робочих місць. Зафіксовано найнижчий рівень безробіття за 49 років – 3,7%. Америка оголосила, що розпочне виплати державного боргу, який сягнув понад $21 трлн. Змінені умови функціонування Північноамериканської зони вільної торгівлі та укладені двосторонні торговельні угоди з Мексикою і Канадою. Країни НАТО нарешті збільшили свої витрати на оборону. Зроблені перші кроки з метою зупинення ракетно-ядерної програми КНДР. Запроваджені жорсткі санкції щодо Ірану. Почалася торговельна війна з Китаєм. Росія отримала відсіч у своїх нахабних спробах втручання у внутрішні справи США та їхніх союзників.

Звичайно, проблем багато: наркоманія, організована злочинність, поляризація суспільства, нелегальна міграція тощо. Однак, здається, є воля до їхнього вирішення.

На що ж чекати?

Економічний курс, можливо, буде дещо скоригований, але у цілому його продовжать.

У зовнішній політиці все чіткіше починають проявлятися контури основного опонента США – Китаю

У зовнішній політиці все чіткіше починають проявлятися контури основного опонента США – Китаю. Очевидно, ця тема буде домінувати у зовнішньополітичному порядку денному, оскільки тут спостерігається міжпартійний консенсус.

Натомість, після нещодавнього запровадження санкцій, поки залишається неясним курс США щодо Ірану.

Збільшуватиметься присутність американських військ в Європі

Збільшуватиметься присутність американських військ в Європі, розширюватимуться спільні оборонні програми в рамках НАТО.

Для Росії застосовуватимуть батіг у вигляді посилення санкцій та обіцянки їхнього полегшення в якості моркви. На американсько-російському порядку денному стоятимуть важливі питання контролю за ядерними озброєннями.

Відносини з Києвом будуть залежати від наступних виборів в Україні

Українське питання буде розглядатися через призму відносин із Москвою. Відносини з Києвом будуть залежати від наступних виборів в Україні. Адже хід важливих внутрішніх українських реформ, про які багато говорили упродовж чотирьох років, вочевидь Вашингтон оцінює доволі скептично. Безсумнівно, Києву слід посилити роботу з Конгресом США.

Водночас, наразі виглядає так, що у зовнішньополітичній сфері Адміністрація буде змушена більше зважати на настрої Палати представників, чиї досвідчені представники будуть вимагати більше інформації про поточні справи та різноманітних звітів.

Імпічменту, скоріше за все, не буде. Демократи чекатимуть на результати розслідування спецпрокурора Мюллера щодо втручання Росії у президентські вибори 2016 року.

Американці відкинули апатію і повернулися до розуміння цінності демократії

Президент США Дональд Трамп назвав вибори в Конгрес "величезним успіхом". Взагалі ж, можна констатувати, що 6 листопада отримана загально американська перемога. Здається, американці відкинули апатію і повернулися до розуміння цінності демократії.

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі