Звідки в Україні тренд народжувати у США і скільки це коштує

Хто такі "якірні" діти

"Саша, не пригай с качєлі!", - лунає на дитячому майданчику у передмісті Маямі. Це місце називають "літтл Москоу", тобто "маленька Москва". Російську мову тут чуєш частіше, ніж англійську.

За півдня, проведених у парку на атлантичному узбережжі, ми зустріли лише одну україномовну маму. Яна Максим'як родом із Рівненщини. Її синові Луці півтора роки. В Америку вона переїхала 6 років тому, коли чоловік отримав там роботу. Але каже: чимало її подруг-українок їдуть до США спеціально – народжувати дітей, - пише Марія Прус для "Голос Америки".

14 Поправка до Конституції США автоматично надає американське громадянство будь-якій дитині, народженій на території країни. За винятком дітей дипломатів та, згідно з трактуванням деяких юристів, - дітей нелегалів.

14 Поправка до Конституції США автоматично надає американське громадянство будь-якій дитині, народженій на території країни

Цей процес називають "пологовим туризмом", а дітей, яких навмисне народжують на території Сполучених Штатів батьки-негромадяни США, називають "якірними". Мовляв, за них, як за якір, чіпляються батьки. Це дає можливість потім отримати "зелену картку" і громадянство. Найчастіше жінки з усього світу летять народжувати до Нью-Йорка, Лос-Анджелеса і Маямі. Серед країн-лідерів зазначають Корею, Нігерію, Туреччину, Бразилію та Росію. Останніми роками зросла кількість українок.

Виникла ціла бізнес-індустрія агенцій-посередників, клінік і лікарів, які допомагають іноземцям влаштувати пологи у США.

Народити дитину у Штатах – модний тренд серед українських селебріті, але говорити про це відкрито готова не кожна.

Альона Дроник разом із чоловіком має у Києві продюсерський центр D-side. Вона не приховує причини, чому народжувала другу дитину в Маямі. Каже, американський паспорт, допоможе дитині зробити кар'єру на американській сцені.

Більшість батьків, що не мають родичів чи друзів у США, які можуть порадити й підтримати, звертаються до агенцій-посередників. Вони допомагають із оформленням документів, пошуком лікаря, орендою житла й машини. Одна з найбільших таких компаній в Україні - "Аїст USA". Засновниця Олена Бальмілер розповідає: два з половиною роки тому сама народила сина у Маямі й зрозуміла, що хоче допомагати в цьому й іншим.

Через 21 рік, коли дитина буде повнолітньою, батьки можуть подати на возз'єднання сім'ї і отримати грін-карту

Майбутнім батькам дитини з американським паспортом вона нагадує: "Важливо, що через 21 рік, коли дитина буде повнолітньою, батьки можуть подати на возз'єднання сім'ї і отримати грін-карту".

Майбутні мами, зазвичай, відкривають звичайну туристичну візу. Коштує 160 доларів. Для її отримання треба підтвердити місце проживання, мати зворотні квитки (від 700 доларів), банківський рахунок і достатньо коштів на покриття медичних витрат.

Відкриття візи може забрати до трьох місяців. До США жінки прилітають за місяць до пологів і залишаються принаймні на 4-6 тижнів після - поки немовля підросте і підготують документи.

Народити дитину у Маямі, разом із проживанням, оплатою послуг клініки й лікаря коштує в середньому від 20 тисяч доларів.

Народити дитину у Маямі, разом із проживанням, оплатою послуг клініки й лікаря коштує в середньому від 20 тисяч доларів

Про своє бажання припинити пологовий туризм і скасувати надання громадянства за правом народження президент США Дональд Трамп заявляв ще під час передвиборчої кампанії. Наприкінці жовтня цього року сказав, що хоче втілити свій намір у життя відповідним указом.

Трамп та його прибічники вважають, що нелегальні мігранти і компанії-посередники, що надають послуги з пологового туризму, зловживають конституційним правом.

Втім, навіть у тих, хто з міграційною політикою президента погоджується, викликає сумнів юридичний бік задуму Трампа. Адже право на громадянство за народженням закріплено у 14-ій поправці до Конституції. Президент не може вносити зміни до Конституції - лише Конгрес. До того ж, у судах було прийнято кілька рішень, які створили прецедент на підтримку цього права.

У США щороку з'являються на світ близько 300 тисяч дітей, чиї батьки - нелегальні іммігранти, за оцінками Pew Research. Це близько 7% від усіх народжених у країні дітей. Найвищі показники - у прикордонних із Мексикою штатах Арізона - 21% пологів, і Техасі - 25% (дані 2014 року).

Центр досліджень імміграції має іншу статистику: загалом 36 тисяч дітей у рік народжується в США внаслідок пологового туризму.

36 тисяч дітей у рік народжується в США внаслідок пологового туризму

Однак батьки зазвичай забирають немовля назад до своєї країни. Вони можуть планувати переїхати до США, коли дитина досягне 21 року і матиме право на запрошення сім'ї. Тому, щоб зловживати 14 поправкою, потрібне дуже довгострокове планування, яке не завжди спрацьовує.

А що в інших країнах?

Отримання громадянства за "правом землі" існує у понад 30 країнах у світі.

До прикладу, Франція відмовилась від такої практики у 1993 році. Діти іноземців там мають чекати до 18 років, щоб автоматично отримати французький паспорт.

У 2005 році Ірландія останньою з країн ЄС відмовилась від права громадянства за народженням. Таке рішення підтримали 80% учасників референдуму. Громадянство там надається лише у випадку, якщо хоча б один з батьків є ірландцем.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі