Як бути веганом безпечно

За і проти

Вегани - це вегетаріанці, які не вживають нічого, що є продуктом тваринного походження. Не лише м'ясо, рибу та яйця, але й молочні продукти. Тому їх ще називають суворими вегетаріанцями.

Їдять вегани виключно все, що росте: овочі, фрукти, ягоди, горіхи, насіння та готують з них різноманітні страви.

Ставлення до веганів часто полярне. Самі вегани вважають, що лише вони праві у всьому і не варто слухати "поїдачів трупів". "М'ясоїди", в свою чергу, зневажливо ставляться до "травоїдів", аргументуючи тим, що "наші предки завжди так їли".

Вегани - це вегетаріанці, які не вживають нічого, що є продуктом тваринного походження

Де правда?

Найважливіший позитивний бік веганства - це гуманне ставлення до тварин. Усі ми прийшли в цей світ, щоб жити і всяка насильницька смерть, навіть з благими намірами (щоб ми, люди, вижили), все одно смерть.

Не менш важливо - збереження нашої планети. Утримання тварин вимагає величезних ресурсів. А парникові ефекти нищать землю.

У веганців нижча смертність від ішемічної хвороби серця. Рідше зустрічається діабет 2 типу, гіпертонічна хвороба. Але це, ймовірно, тому що вони більше дбають про своє здоров'я в цілому: їдять більше овочів, переважно не курять, займаються спортом.

Є дослідження, в якому брали участь 10 тисяч людей. Учасники дбали про здоров'я (не курили, займалися вправами і т.д.). І в цьому дослідженні не було ніякої різниці в здоров'ї людей вегетаріанців і не вегетаріанців.

Чи може організм людини пристосуватися до веганства? Так. Але після того, як повністю сформований, здоровий і за умови правильного підбору раціону (робиться під контролем аналізів).

Для дітей, підлітків суворе вегетаріанство може мати погані наслідки через дефіцит незамінних амінокислот та надважливих вітамінів В12 та В6, А, D та ДГК

Для дітей, підлітків суворе вегетаріанство може мати погані наслідки через дефіцит незамінних амінокислот та надважливих вітамінів В12 та В6, А, D та ДГК (докозагексаєнова кислота, яка входить до складу омега-3 жирних кислот, яку організм сам не в змозі синтезувати).

Ризики веганства:

1. 92% веганів мають дефіцит вітаміну В12, який критично необхідний для роботи мозку.

Без вітаміну В12 розвиваються захворювання мозку і нервової системи, що призводить до швидкого старіння мозку. Вітамін В12 також здійснює в організмі зворотний синтез гомоцистеїну в метіонін, що важливо для профілактики ракових пухлин і атеросклерозу.

Дефіцит вітаміну В12 призводить до анемії і кисневого голодування, порушення функції мозку, до симптомів психічних розладів і зменшення маси мозку.

Єдине джерело вітаміну В12 для веганів - водорості. Але дослідження показують, що вживання в їжу водоростей може бути недостатнім.

Єдине джерело вітаміну В12 для веганів - водорості

2. Дефіцит карнозину. Він захищає від різних дегенеративних процесів в організмі. Міститься тільки в м'ясних продуктах.

Карнозин запобігає ушкодженню білків, що є однією з причин старіння.

3. Дефіцит ДГК (докозагексаєнова кислота). Вона є назвичайно важливим фактором сповільнення старіння, оскільки має виражений протизапальний ефект, захищає серце та судини. Необхідна для нормального розвитку мозку.

Низьке споживання ДГК може критично вплинути на психічне здоров'я і розумові здібності - особливо у дітей.

Найкраще джерело ДГК - жирна морська риба. Рослинний попередник - альфа-ліноленова жирна кислота міститься в насінні льону та горіхах. Але вона погано і не завжди перетворюється в ДГК.

4. Дефіцит вітаміну D пов'язаний з різного роду захворюваннями, включаючи серцево-судинні і рак.

Низький рівень вітаміну D в крові призводить до розладів головного мозку, включаючи розсіяний склероз, депресію і порушення когнітивних функцій.

І все ж таки, як бути веганом?

Вживати кокосове або пальмове масло, які є джерелом насичених жирних кислот. Оливкову олію, горіхи і авокадо, що є джерелом омега-9 жирної кислоти, яка має протизапальну дію.

Лляну олію (краще - насіння льону), як джерело Омега-3, з якої, хоч із натяжкою, але якось утворюється ДГК.

Каву пити щодня 1-3 чашки, але в залежності від того, як організм її утилізує - для цього роблять спеціальний генетичний тест.

Додатково приймати наступні дієтичні добавки: вітамін D (а також сонячні ванни), магній, креатин, карнозин та цинк курсами, мелатонін, починаючи з 35 річного віку, вітамін B12 (курс раз на три роки), або комплекс вітамінів групи В курсами з перервою в місяць.

М'ясо не таке страшне. Помірне споживання вареного білого м'яса безпечно

М'ясо не таке страшне. Помірне споживання вареного білого м'яса безпечно. Воно є основним джерелом гемового заліза, карнозину, вітамінів В16 і В6, при дефіциті яких розвивається багато порушень здоров'я.

Серед долгожителів (хто прожив понад 100 років) вегетаріванців (навіть не веганів) вкрай мало.

І все ж таки, як бути м'ясоїдом?

Однозначно зменшувати в своєму раціоні вміст червоного м'яса, бо його надмір веде до високого ризику хвороб серця та судин, онкологічних захворювань і прискореного старіння. Оброблене при високій температурі (смажене, печене, а також всі ковбасні вироби) воно скорочує тривалість життя людини.

Більше вживати рослинного білка - сочевиця, нут, горох, квасоля, гриби.

Відмовитися від будь-яких речей, де є шкіра та хутро - не лише шуби, але і куртки із хутровими оздобленнями. Для вас - це ніщо, для тварин - їхнє життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі