У 40 років варто замислитися, ким хочеш бути, "коли виростеш"

Як американське суспільство змінюється зі зростанням тривалості життя

Який вигляд матиме суспільство, у якому середня тривалість життя 100 років, а кількість людей старше 65-ти перевищує число дітей віком до 15? Це не вправа з галузі наукової фантастики, а цілком реальне завдання, над яким у США б'ються політики, економісти, медики, маркетологи, діячі культури та інші.

Середня тривалість життя американки - 86,6 років. А вік, в якому вона може вийти на пенсію, - 62. Для чоловіків ці цифри не дуже відрізняються. І якщо перша цифра зросте до 100 – у реальності чого нас переконують успіхи в медицині, насамперед, краща діагностика, ліки, вакцини та революція в хірургії – то щось треба робити і з другою цифрою, - Тетяна Ворожко для "Голос Америки".

Спроба чесної розмови на цю тему, я вважаю, коштувала виборів одному перспективному американському політику. Марко Рубіо на дебатах під час партійних виборів-2016 запропонував підняти вік виходу на пенсію на два роки для тих, кому зараз 30-40 років, а на наступний день програв праймеріз у своїй рідній Флориді.

Але ж очевидно, що 35-40 років працювати, а потім ще стільки ж – грати в гольф, ловити рибу і смажити хот-доги – неможливо. Щонайменше масово американцям на це не вистачить ні державної пенсії, ані власних заощаджень.

Вже сьогодні у віці 65-79 років працює 23% американців і 5% тих, кому за 80

А більшість і не хоче. Вже сьогодні у віці 65-79 років працює 23% американців і 5% тих, кому за 80.

В опитуванні страхової компанії "Ейгон" 75% американців старші за 60 сказали, що хочуть працювати. Причому, переважно через інші, нефінансові причини. Літні американці шукають вже не стільки визнання і фінансового успіху, скільки можливості зробити внесок в удосконалення світу, залишити після себе спадщину. Але в той же час - мати гнучкий графік роботи і менше фізичне навантаження.

Окремі консалтингові компанії та фінансові інституції в США допомагають клієнтам пристосовуватися до мінливої демографії. Працівників закликають знайти собі "якірну кар'єру" або "другий акт". Радять американцям вже у віці 40-50 років замислитися над тим, ким вони хочуть бути, "коли виростуть".

Це може бути викладання на півставки, волонтерська діяльність або, наприклад, консультування для юриста замість того, щоб вести справи в судах. Вихід на пенсію, переконують експерти, буде не одним кроком, а тривалим процесом. Він може затягнутися на роки і часто включатиме отримання другої освіти або проживання за кордоном - так само, як це робить зараз молодь після школи.

Експерти закликають розглядати старіння населення не як економічний тягар, а як чудові можливості для бізнесу

Експерти закликають розглядати старіння населення не як економічний тягар, а як чудові можливості для бізнесу. Ергономічні крісла, ортопедичне спортивне взуття, нековзні поверхні для ванних і душових, ескорт-сервіс: "Сивий джентльмен сходить з вами в філармонію, на виставку і погуляє набережною" - все, що допомагає людям старшого віку вести активне і продуктивне життя, приречене на комерційний успіх.

І американський бізнес прислухається. Значна частина реклами на новинних каналах спрямована на людей старших за 60. В них знімаються привабливі, доглянуті чоловіки і жінки, встановлюючи нові стандарти зрілої краси.

Нові райони в містах планують, виходячи з того, щоб там не було необхідності користуватися машиною. Від такої "європейської" моделі в захваті і екологи, і молодь, і літні люди. Вони не потрапляють в залежність від своїх родичів і опікунів, після того, як у них заберуть ключі від машини. У Вашингтоні пропонуються спеціальні безкоштовні класи, де місцевих літніх людей вчать користуватися метро. Адже вони все життя - їздили тільки машиною.

У Вашингтоні пропонуються спеціальні безкоштовні класи, де місцевих літніх людей вчать користуватися метро

У нових будинках вже майже не побачиш дверних ручок, які треба повертати, що складно зробити людям з артритом. Замість них вже стандартно встановлюють ручки, на які треба тиснути зверху.

Розширення горизонту впливає і на рішення в особистому житті на початку шляху. Вибір для жінки між материнством і кар'єрою взагалі стає неактуальним. Якщо жінка вибере материнство і присвятить 20 років виключно дітям, що вона решту 50 робити буде? З іншого боку, абсолютно розумною виглядає довга, років 5, відпустка із догляду за дітьми: з 60 років трудового стажу 5 років можна і дітям присвятити, це ж всього 8%!

Не варто глузувати і з випускників університетів, які повернулися пожити з батьками, щоб заощадити гроші на житло. Без мами з татом вони ще років 70 будуть жити, а 2-3 роки економії в даний момент може бути величезною допомогою.

Розумною виглядає довга, років 5, відпустка із догляду за дітьми: з 60 років трудового стажу 5 років можна і дітям присвятити

А якщо працювати доведеться довше, то і виглядати треба краще і за здоров'ям стежити ретельніше. Американці стали менше курити, більше займатися спортом і здоровіше харчуватися.

Витрати на косметику і косметичні процедури зростають космічними темпами. У 2015-му році популярність ботокса в порівнянні з 2000-м зросла на 759%, згідно з Американським суспільством пластичних хірургів. Підтримання здоров'я, краси і психічного самопочуття - ще один перспективний глобальний бізнес. А також - філософія життя, яка напевно з нами надовго.

У 1900-му році тривалість життя в США була 47 років. Ті, хто народжується сьогодні, можуть розраховувати провести на цій планеті століття. Песимісти бачать майбутнє Заходу як величезного будинку престарілих, де іммігранти з країн Третього світу штовхають візки з місцевими старичками, змінюючи суть і культуру Західної цивілізації. Оптимісти - більш зрілий, стабільний і мудрий світ, де люди проживають довгі і продуктивні роки життя. Але яким би не став цей новий світ, свідками його народження нам з вами довелося стати.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі