Трагедія в Керчі допоможе окупантам контролювати суспільство

Насильство стало державною ідеологією Росії

Чому відбулися криваві події у Керченському політехнічному коледжі? Досвід США показує, що приводів до насильства у навчальних закладах багато. Але об'єднує усі масові розстріли те, що діти-нападники мали проблеми у спілкуванні.

Керченський стрілок ненавидів технікум та викладачів. Не виключаю, що його могли цькувати. Траплялися випадки, коли жертви булінгу вже у дорослому віці повертались у свої школи та мстили "стінам", а фактично – убивали інших дітей. І це - перша причина. Більшість жертв цькування страждають мовчки, але є і крайнощі: вбивати кривдників.

Більшість жертв цькування страждають мовчки, але є і крайнощі: вбивати кривдників

Друга причина – популяризація Росією насильства. Так, подібна проблема є і в Україні. Але у нас далеко не завжди виграє той, хто його застосовує. У РФ - навпаки. Насильство стало державною ідеологією. Війни виправдовує телевізор. Їх називають справедливими. Громадяни вважають, що це дає їм право також застосовувати насильство. Особливо так думають ті, хто не розуміє різниці між телевізором і реальністю, у кого ще не сформувалась психіка - діти.

Які наслідки матиме керчинська трагедія? Якби у Москви був чіткий план на розгортання широкомасштабної війни з Україною, можна не сумніватись, що в кишені керченського стрілка знайшли б посвідчення Головного управління розвідки України. І не важливо, що йому тільки 18 років. Але, схоже, планів розпочати повноцінну війну у Кремля поки немає.

Враховуючи гіпермілітарність режиму Путіна, найближчим часом варто очікувати:

- посилення заборони на отримання вогнепальної зброї громадянами;

- посилення поліцейського контролю над школами;

- стимулювання "стукацтва" серед підлітків через залякування "наступною Керчю".

Чи допоможе це протистояти масовим розстрілам? Ні. Але допоможе окупантам контролювати суспільство і знизити й до того не великий потенціал до спротиву. Ні зброї, ні довіри одне до одного.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі