Життя у залежних стосунках не завжди погане

Існує чотири види залежності від партнера

Кожен із нас має різні потреби. Коли спосіб їх задоволення лише один - з'являється залежність. Наприклад, якщо для підняття настрою вам потрібен лише алкоголь - ви залежні. Так само і в емоційному плані.

У стосунках чоловік і жінка задовольняють свої найрізноманітніші потреби - бути коханим, турбуватися про когось, отримувати відчуття захисту або мати матеріальне забезпечення. Якщо ці потреби ми можемо задовольнити тільки за допомогою однієї людини і тільки конкретним способом - це емоційна залежність.

Якщо потреби ми можемо задовольнити тільки за допомогою однієї людини і тільки конкретним способом - це емоційна залежність

Але чи кожна залежність - це погано?

1. Класична.

Така емоційна залежність нездорова. У ній ваш внутрішній комфорт залежить від іншої людини, від того, що вона для вас робить. Без партнера ви не відчуваєте себе, не бачите сенсу життя.

Причина такої залежності від партнера - нестача близькості з боку батьків. Цей недолік формує почуття тривожності. Відчуття, що батьків ніколи немає поруч або вони не приймають вас такими як ви є. Почуття гармонії і спокою з'являється тільки тоді, коли є інша людина - об'єкт, який дозволяє це почуття випробувати.

2. Співзалежність.

Її причини складніші. Якщо батьки не показують дитині свою любов, вона знаходить непрямий спосіб її отримати. Дитина робитиме все, що подобається батькам, щоб отримати від них любов через схвалення. Коли виростає, то для неї втрата партнера - це зустріч з дитячої травмою.

Цей страх змушує людину не рахуватися ні з чим, аби бути зі своїм партнером за будь-яких умов. Така людина може мати близькість у дорослому житті тільки тоді, коли комусь дуже потрібна. Тому залежні люди, як правило, створюють пари із співзалежними.

Залежні люди, як правило, створюють пари із співзалежними

3. Контрзалежність.

Вона з'являється від надмірної присутності батьків у житті дитини - тотального контролю або опіки. Тоді перебування у близьких стосунках у людини асоціюється з відсутністю свободи. Вона намагається втекти.

Другий випадок - це коли присутність батьків у житті дитини була хаотичною: сьогодні вони є, а завтра - немає.

Кожного разу, коли дитина несподівано втрачала батьків, вона відчувала біль. У дорослому житті починає відчувати страх втратити свого партнера і боязнь, що в близькості її поглинуть. Тому, коли стосунки стають близькими, така людина вважає за краще втекти, іноді через зраду.

4. Взаємозалежність.

Така залежність - здорова. Вона важлива для стосунків і проявляється у моменти, коли людині важко або боляче, бо є відчуття, що партнер може підтримати, як батьки у дитинстві. Взаємозалежність обов'язково має бути присутня у хороших стосунках. Це один із елементів близькості.

Володимир Гаріпов, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі