Держава не повинна бігати за українцями з батогом

Не вийде в одному місці виступати за права громадян, а в іншому їх урізати

Українці активно їдуть працювати до європейських країн. Це обумовлено тим, що рівень життя вдома значно впав, а в країнах Європи, навпаки, зростає. Середні зарплати у найбідніших країнах ЄС - 1000 євро. Для пересічного українця це суттєва сума. Тому не дивно, що сьогодні тільки в Польщі працює до 2 млн наших співвітчизників.

Але ці люди не розглядають Польщу як країну, де вони хотіли б залишитися назавжди. Перспективнішими виглядають країни "старої Європи" - Німеччина, Італія, Велика Британія тощо. Там українці думають про те, як отримати посвідку на проживання, а то й громадянство.

Чи перестають вони після цього бути українцями? Ні. Це залежить від того, як себе людина позиціонує, а не від документу. Чи є це порушенням законодавства України? Так. Що ж тоді має робити наша держава?

Не треба вигадувати велосипед. Варто подивитись на українські реалії та порівняти їх з європейськими країн-сусідів. Наприклад, у Німеччині подвійне громадянство заборонено. І це зрозуміло, бо паспорт цієї країни досить привабливий. Недарма основна маса біженців із Близького Сходу та Північної Африки прямує саме до Німеччини. А в Угорщині на подвійне громадянство дивляться спокійно, тому без проблем роздають свої паспорти громадянам України – етнічним угорцям.

Краще брати приклад з бідніших країн ЄС – Угорщини та Польщі. І дозволити українцям мати подвійне громадянство

Так як до Німеччини за всіма параметрами нам дуже далеко, то краще брати приклад з бідніших країн ЄС - Угорщини та Польщі. І дозволити українцям мати подвійне громадянство. Бо інакше втратимо мільйони співвітчизників, які налаштовані проукраїнські, хочуть і готові допомагати батьківщині. У сучасному відкритому світі заборони та бар'єри не допоможуть вирішити такі проблеми, як бідність, відсутність перспектив, погану освіту та медичне забезпечення.

Аби українці залишалися українцями, держава не повинна бігати за ними з батогом, а підтримувати. Тоді люди, не зважаючи на наявність іншого громадянства, будуть залишатися українцями по суті.

Не можна оминути і питання Росії. Триває війна, а один із методів просування російської агресії - роздача їхніх паспортів на територіях прилеглих країн. І якщо українець захоче отримати російський паспорт, ніхто не може йому заборонити. На папері війни немає. Як притягнути таких людей до відповідальності – питання невизначене. Тут вже повинні включатися наші спецслужби і уважно стежити за нашими співвітчизниками з російським паспортом. Особливо, якщо ті себе позиціонують, як росіяни, які живуть в Україні та мають активну проросійську позицію.

Якщо українець захоче отримати російський паспорт, ніхто не може йому заборонити. На папері війни немає

Неможливо будувати одночасно демократичне та авторитарне суспільство. Тому не вийде в одному місці виступати за права громадян, а в іншому їх урізати. Так і з подвійним громадянством – не можна забороняти його, якщо людина хоче отримати паспорт іноземної держави. Особливо в сучасних реаліях. Але питання перемоги у війні - це тест на спроможність держави себе захистити. І якщо ми його пройдемо, вже за років 10 побачимо купу бажаючих іноземців отримати саме українське громадянство.

Василь Воскобойник, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі