Невже лише чергова трагедія здатна зупинити псевдонауковців?

Ставка в цій боротьбі – майбутнє нашої держави

Приїхали. Користуватися словом "псевдонауковець" відтепер заборонено. Печерський районний суд Києва 9 жовтня визнав недостовірними слова вченої Ірини Єгорченко про те, що декан факультету інформаційних технологій КНУ ім. Тараса Шевченка Юрій Тесля – псевдонауковець.

Якщо ви пропустили, то Тесля відомий своєю "теорією несилової взаємодії". Її сутність сам автор розкриває так: "Теория строится на предположении, что материальный Мир является продолжением другого мира. Мира функционально и эмоционально более значимого".

"Теорія несилової взаємодії" настільки фундаментальна, що дозволяє автору (який, до речі, чесно зізнається, що "фізика не моя галузь") дати нове визначення гравітації! "Гравитация – это не притяжение одних объектов другими... Это когда одни объекты информируют других о своем существовании, и те, получив информацию, в соответствии с рефлексами меняют свое поведение. Они так научились реагировать, потому что так оказалось "лучше" (позитивней) для них". І настільки універсальна, що автор пише статті про використання "теорії несилової взаємодії" всюди: від діагностики серцево-судинних захворювань до військової контррозвідки.

"Теорія несилової взаємодії" має відповідь навіть на питання, що чекає нас після смерті

Та що там говорити, "теорія несилової взаємодії" має відповідь навіть на питання, що чекає нас після смерті! "По ту сторону жизни находится жизнь. Но другая. Мы не знаем, какая она. Что следует из теории несилового взаимодействия? Что есть другой Мир!".

Незважаючи на епохальний характер "відкриттів" автора, які мали б здійснити переворот майже в кожній галузі людської діяльності, жоден авторитетний західний науковий журнал чомусь досі не опублікував його статті. Більше того, ще у 2014 році Вчена рада фізичного факультету університету Шевченка написала звернення, в якому відзначила, що "при побудові "теорії несилової взаємодії" Тесля демонструє вражаюче невігластво, незнання фізичних законів та ігнорування результатів фізичних експериментів, відомих сотні років..." і закликала його публікувати результати своїх "досліджень" не пов'язуючи їх з іменем університету. Минулого року експертизу "теорії несилової взаємодії" з точки зору фізики провели п'ятеро авторитетних українських науковців. Один із них Сергій Шарапов – фізик, якого цитують нобелівські лауреати. Експерти дійшли висновку, що "теорія несилової взаємодії" має безумовно псевдонауковий характер.

Але Лептонний бог з Теслею. Зараз не про нього. Проблема системна. В останні роки країну все частіше стрясають скандали навколо псевдонауки. Спочатку "Лептонного бога" довелося захищати цілому міністру. Потім іншому міністру довелося писати листа на підтримку маячні декана найбільшого педагогічного вишу країни Ганни Турчинової про змову ЛГБТ, Роштильдів і ООН для депопуляції України. А нещодавно нас вразила повна безкарність завкафедри психіатрії Львівського національного медуніверситету Ростислава Білобривка з його публічними галюцинаціями про жінок-кішок.

Рішення Печерського суду створює небезпечний прецедент – яку б маячню не написали такі "науковці" в подальшому, відтепер вони зможуть заткнути рота своїм критикам

Рішення Печерського суду створює небезпечний прецедент – яку б маячню не написали такі "науковці" в подальшому, відтепер вони зможуть заткнути рота своїм критикам. Якщо раніше вони незграбно захищалися, то відтепер підуть в атаку на своїх викривачів.

Найстрашніше в цій ситуації, що Україна вже має досвід того, наскільки небезпечною може бути псевдонаука. Сім років тому був заарештований "Доктор Пі" - випускник Козятинського училища, який сам себе оголосив нейрохірургом і почав "лікувати" пацієнтів за шалені гроші. Тоді було все: і розповіді про унікальні відкриття, і публікації в провідних ЗМІ, і дружба з впливовими людьми зі влади, яка завершилася отриманням Державної премії від Януковича. До тями наукову спільноту і правоохоронні органи привела лише смерть пацієнтів "Доктора Пі", яким він брався робити складні операції, не вміючи тримати в руках скальпель.

До тями наукову спільноту і правоохоронні органи привела лише смерть пацієнтів "Доктора Пі", яким він брався робити складні операції, не вміючи тримати в руках скальпель

Історія має тенденцію повторюватися. При тотальному потуранні псевдонауці лише справа часу, коли якийсь черговий самопроголошений "геній" не зупиниться на написанні кумедних тез наукової конференції, а візьметься за створення програмного коду для літаків, конструювання мостів чи лікування людей. Невже лише чергова трагедія здатна нагадати, що псевдонаука підточує фундамент, на якому стоїть вся будівля сучасної технологічної цивілізації?

Українським вченим і суспільству варто невідкладно створити Комітет боротьби з псевдонаукою. Вимагати конкретних кроків від Міністерства і парламенту. Згуртувати навколо себе адекватну частину суспільства і почати похід проти псевдонауки. Бо ставка в цій боротьбі – майбутнє нашої держави.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі