Скриньку Пандори відкрив Єльцин. Нічого хорошого після цього Росію не чекало

Будь-який безлад краще, ніж диктатура

Хочу покаятися. 25 років тому, під час розгону Верховної Ради Росії мої симпатії були на боці Бориса Єльцина. Вважаю, що виявив легковажність і недалекоглядність, які не можна виправдати навіть моїм ще досить юним в ту пору віком. Зараз я впевнений, що саме тоді був забитий останній цвях в труну російського демократичного проекту, який розпочала горбачовська перебудова.

Вибори З'їзду народних депутатів РРФСР були, напевно, найбільш демократичними в новітній історії Росії. Комуністична влада вже вмирала, чекісти були ослаблені і деморалізовані, а фінансова олігархія ще не сформувалася. Адміністративний ресурс, гроші і чорні PR-технології ще не надавали вирішального впливу на результати голосування (як це буде в 90-і). Люди реально читали програми кандидатів. Голосували не під впливом маніпулятивних технологій, підкупу і тиску, а часто в результаті усвідомленого вибору. Я бачив це, беручи участь тоді у виборчих кампаніях багатьох кандидатів-демократів.

Вибори З'їзду народних депутатів РРФСР були, напевно, найбільш демократичними в новітній історії Росії

У результаті, як і годиться при демократії, в ВР РРФСР пройшла "збірна солянка" найрізноманітніших людей, з різними поглядами. Але все-таки прихильники демократичних реформ переважали. Інакше не було б перемоги над Державним комітетом з надзвичайного стану у серпні 1991 року. Були серед депутатів, звичайно, і відморожені сталіністи, і націоналісти, але не так багато.

Верховна Рада Росії почала конфліктувати з Єльциним, тому що не хотіла віддавати президенту і його оточенню всю повноту влади. Альтернативою Єльцину була не диктатура Руцького або Хасбулатова (для цього вони були надто слабкими фігурами), а компроміс різних політичних сил і центрів влади. Єльцин тяжів до традиційного російського автократичного варіанту, а ВР Росії - до українського "анархо"-демократичного. Так, при останньому неминучий безлад і бійки в парламенті. Але, як довело путінське авторитарне правління, будь-який безлад краще, ніж диктатура. Саме їй проклав дорогу Єльцин, розігнавши парламент і продавивши гіперпрезидентску конституцію.

Вина Єльцина за крах демократичного проекту в Росії очевидна

Точкою неповернення до демократії був єльцинський антиконституційний указ про розпуск ВР Росії. Саме він привів до радикалізації опозиції, висунув у перші її ряди Макашова з Баркашовим і спровокував мінігромадянську війну в центрі Москви. Хто б не переміг тоді, Росію нічого хорошого попереду не чекало. Але відкрив цю скриньку Пандори Єльцин і його вина за крах демократичного проекту в Росії очевидна.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі