Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
02.10.2018
1

Бурбак – на 21-му місці, Ляшко – на 161-му, а Тимошенко – на 330-му

Які політичні сили підтримують реформи та європейську інтеграцію

Депутат "Батьківщини" Сергій Власенко назвав президента Петра Порошенка хамелеоном за його ставлення до реформ протягом останніх чотирьох років у своїй гнівній промові на "Свободі слова".

Я запитав Власенка, а як Юлія Тимошенко може вважати себе прихильником європейської інтеграції, якщо "Батьківщина" голосує проти реформ. У відповідь він заперечив будь-які докази того, що Тимошенко протидіє реформам. Його підхід нагадав мені "багатовекторність" колишнього президента Леоніда Кучми, який голосно заявляв про свою підтримку європейської інтеграції, однак на ділі нічого не робив, аби досягти цієї мети.

Як Юлія Тимошенко може вважати себе прихильником європейської інтеграції, якщо "Батьківщина" голосує проти реформ?

Найкращий спосіб визначити, хто з українських політичних лідерів підтримує реформи – перевірити дані щодо голосувань восьми керівників депутатських фракцій і груп за останні чотири роки. Такий Індекс підтримки реформ склав Vox Ukraine і присвоїв порядковий номер кожному з 423 народних депутатів за рівнем їхнього голосування:

1. Максим Бурбак, "Народний фронт" - 90% позитивних голосувань за реформаторські законопроекти. Займає 21 місце;

2. Артур Герасимов, "Блок Петра Порошенка" - 86% (58 місце);

3. Олег Ляшко, Радикальна партія — 73% (161 місце);

4. Олег Березюк, "Самопоміч" - 72% (171 місце);

5. Ярослав Москаленко, "Воля народу" - 51% (284 місце);

6. Юлія Тимошенко, "Батьківщина" - 34% (330 місце);

7. Віталій Хомутиннік — 30% (340 місце) і Віктор Бондар — 27% (351 місце), "Відродження";

8. Олександр Вілкул - 14% (394 місце) і Юрій Бойко — 9% (400 місце), "Опозиційний блок".

Представники "Батьківщини" завзято критикують президента. Однак, як бачимо, лідери фракцій "БПП" і "Народного фронту" посідають високі місця за рівнем підтримки реформ. Тому така критика з боку Тимошенко є звичайним способом боротьби за владу завдяки галасливому популізму.

Білборди Тимошенко, розміщені по всій Україні, переконують нас, що вона підтримує членство в Євросоюзі, тоді як дані щодо її голосувань свідчать, що за рівнем сприяння реформам вона займає шосте місце серед усіх лідерів парламентських фракцій.

"Батьківщина" використовує ту саму популістську риторику, що й "Опозиційний блок"

"Батьківщина" використовує ту саму популістську риторику, що й "Опозиційний блок", звинувачуючи МВФ у здійсненні "геноциду" проти українського народу. Але реформи, які вимагає Міжнародний валютний фонд, підтримує Євросоюз і західні уряди. Відокремлювати ці дві організації одна від одної – дешевий популізм.

Дані про голосування лідерів фракцій за антикорупційне законодавство дають приблизно такі самі результати, що й щодо підтримки реформ, з єдиним винятком: у цьому рейтингу Тимошенко посідає п'яте, а не шосте місце. Однак цей рейтинг також свідчить, що Тимошенко демонструє найслабшу підтримку антикорупційних законопроектів серед усіх п'яти лідерів "прозахідних" фракцій. Власенко і Григорій Немиря – впливові соратники Тимошенко – не голосували за створення Вищого антикорупційного суду.

Мляві показники підтримки реформаторських законопроектів із боку Тимошенко також помітні у сферах енергетики (13%), децентралізації (20%), дерегуляції (31%) і банківської справи (34%). Із цих сфер корупцію добре видно в енергетиці та банківському секторі.

Тимошенко демонструє найслабшу підтримку антикорупційних законопроектів серед усіх п'яти лідерів "прозахідних" фракцій

Аналізуючи дані про віддані голоси за реформи можна виокремити три категорії політичних сил в парламенті. До першої належать "Народний фронт", "БПП" і "Самопоміч", які дають левову частку голосів за реформаторські законопроекти. Водночас Радикальна партія іноді голосує за реформи краще, ніж "Самопоміч". Друга категорія включає популістів із мінливою позицією: "Батьківщину", Радикальну партію, "Відродження" і "Волю народу", чия відданість реформам половинчаста. Останню категорію представляє "Опозиційний блок" – політична сила, яка опонує будь-яким реформам, у тому числі антикорупційній.

Іншими словами, нинішній український парламент нагадує попередні скликання Верховної Ради, які складалися з реформаторів (зазвичай це були націонал-демократи), "болота" (центристи часів Кучми) і реакціонерів (Комуністична партія, а з 2006 року – Партія регіонів).

Можемо подякувати Vox Ukraine за дані, які дозволяють розгледіти справжнє голосування різних парламентських фракцій, приховане за пеленою брехні.

Тарас Кузьо, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі