5 шкідливих міфів про здоровий спосіб життя

Як найкраще дбати про своє тіло, беручи до уваги мільйони років еволюції

Час від часу мені до рук потрапляють книги, змістом яких хочеться зі всіма поділитися. Останньою знахідкою стала книга професора Еволюційної біології людини Гарвардського університету Даніеля Лібермана "Історія людського тіла". Деякі висновки професора йдуть всупереч поширеним переконанням щодо здорового способу життя. Але зважаючи на посаду та науковий ступінь її автора, думаю, варто із ними ознайомитися, - пише Тетяна Ворожко для "Голосу Америки".

Міф 1: Веганство та вегетаріанство корисні, бо людина еволюціонувала їсти овочі та фрукти.

Людський організм чудово пристосований для споживання м'яса і риби. Більш того, ми такі, які є, саме тому, що почали їсти м'ясо. Найдавніші пращури людини мали маленький мозок і велику систему травлення, бо перетравлення рослинної їжі вимагає великої кількості енергії. Щойно почали споживати м'ясо, яке є більш ефективним джерелом енергії, ніж фрукти та коріння, дуже повільно шлунок, кишки та інші органи травлення почали зменшуватися, а мозок – збільшуватися.

Щойно почали споживати м'ясо, дуже повільно шлунок, кишки та інші органи травлення почали зменшуватися, а мозок – збільшуватися

Разом з тим наші зуби та щелепи стали меншими, з'явилися різці, а також зменшилися м'язи в нижній частині обличчя – як на мене, ми стали привабливішими. У наших попередників з'явилося більше вільного часу – печеру розмалювати чи змайструвати наконечник для спису. А також саме полювання та розподіл праці, що з'явився у результаті, вимагали більшої координації між членами племені. Це сприяло розвитку когнітивних здібностей – мізки росли.

Звичайно, це не означає, що у веганів та вегетаріанців від браку м'яса почнуть витягуватися кишки та зморщуватися мізки. Для подібних змін потрібні сотні тисяч років еволюції. До того ж, одомашнені овочі та фрукти є кращим джерелом енергії, ніж дикі.

Міф 2: Фреші та соки є корисними.

З'їсти яблуко – в рази корисніше, ніж виготовлений з нього сік чи навіть власноруч зроблений фреш. У фруктах є глюкоза та фруктоза (близько половини останньої печінка перероблює на глюкозу). Глюкоза організму дуже потрібна - без неї клітини, у тому числі мозку, помирають. Але завелика кількість глюкози має шкідливий ефект.

З'їсти яблуко – в рази корисніше, ніж виготовлений з нього сік

Мозок та підшлункова залоза постійно моніторять рівень глюкози в крові за допомогою гормону інсуліну. Втім, організм не пристосувався до того, аби швидко виділяти саме стільки інсуліну, скільки потрібно. Фрукти не були такими солодкими як зараз, а тортів ще 2 тисячі років тому не існувало, не говорячи вже про соки та пепсі-колу. Якщо глюкози надходить зразу дуже багато, то інсуліну виділяється більше, ніж треба. Більше глюкози зберігається як жир, а постійно підвищений рівень інсуліну веде до діабету 2-го типу.

Глюкоза з яблука обробляється ефективніше, бо надходить повільніше і організм має можливість виділяти оптимальну кількість інсуліну та пускати її у справу, а не ховати панічно у жирі. Глюкоза у ньому зав'язана у волокні, що, по-перше, уповільнює швидкість переробки вуглеводів у цукри та транспортування калорій в кров та органи, але пришвидшує проходження їжі через кишки, що дає почуття ситості. Отже, відкладіть свій соковитискач – помийте яблуко чи грушу.

Міф 3: Спорт – найкращий спосіб позбутися зайвої ваги.

Професор звертає увагу на те, як мало калорій ми втрачаємо, коли займаємось спортом та важкою фізичною працею. У день написання статті я пробігла трохи більше 5 км і спалила аж 324 калорії, що відповідає калорійності трьох бананів, або 1 булочки. І коли людина раптом витрачає багато енергії, в неї виділяється гормон стресу кортизол, від чого з'являється голод. Якщо займатися спортом за рахунок сну, то шкоди буде більше, ніж користі. Бо брак сну сприяє виділенню гормону голоду греліну. Думаю, що всі бачили будівельників та інших робочих, що займаються важкою фізичною працею, з животиками.

Можна втратити вагу завдяки фізичній активності, але це вимагає величезних зусиль та часу. Дієта діє набагато швидше

"Можна втратити вагу завдяки фізичній активності, але це вимагає величезних зусиль та часу, - написав мені професор, в якого я поцікавилася, а як же тоді боротися із зайвими кілограмами. – Дієта діє набагато швидше. Однак, фізична активність має вирішальне значення у тому, аби підтримувати здорову вагу. У будь-якому разі, чи потрібно вам втрачати вагу чи ні, фізична активність має значні переваги".

Міф 4: Біг на довгі дистанції – окремий вид спорту, який підходить далеко не всім.

Тіло людини за мільйони років еволюціонувало від того, аби було зручно лазити по деревах, до ходьби та бігу на довгі дистанції. Як тільки наші пращури стали на задні лапи, згодом вони побігли. Ліберман вказує на адаптацію організму саме під тривалий біг. Ми можемо охолоджувати себе в русі через виділення поту усією поверхнею шкіри, маємо короткі пальці на ногах, зручну для бігу форму стопи, найбільші м'язи тіла людини працюють саме під час бігу. А от у спринті навіть домашня кішка зробить з нас посміховисько.

Найбільші м'язи тіла людини працюють саме під час бігу

Міф 5: Для здорового сну потрібна повна тиша та темрява.

Близько 10% людей у розвинутих країнах страждають на безсоння. Ще більше – не сплять достатньо, що погіршує самопочуття та веде до численних негативних наслідків для здоров'я. Серед відомих причин – стрес, можливість цікаво проводити час після настання темряви, алкоголь. Ліберман додає ще одну – те, як ми спимо.

Сон наодинці чи з одним партнером за відсутності будь-яких сенсорних стимулів – порівняно новий спосіб це робити. Поступове засинання, коли мозок людини проходить через кілька фаз легкого сну, перш ніж, заснути глибоко - адаптаційний механізм. Людина прокидалася, чула сопіння чи храп своїх одноплемінників, виття гієн на відстані, звуки цвіркуна, відчувала дотики дітей та родичів, переконувалася, що все в порядку, і засинала знову. Повна тиша означала, що трапилося щось катастрофічне.

І бонус, - інформація, яка до здорового способу життя не має відношення, але мені здалася дуже цікавою. Жінці, яка втратила вагу, – навіть півкілограма за місяць – упродовж місяця буде важко завагітніти. Це не є ефективним методом попередження вагітності, але тим, хто мріє про дітей, думаю, буде корисно звернути увагу і на цей фактор.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі