Позов президента України до Бі-Бі-Сі: чи були гроші

Порошенку не позаздриш

Не так часто ЗМІ зі світовим іменем, та ще й такі, що фінансуються державою - а Бі-Бі-Сі є саме таким інформаційним ресурсом - відкрито звинувачують президентів дружніх країн у корупції. Бі-Бі-Сі зробила це щодо президентів Порошенка і Трампа дуже жорстко, фактично прямим текстом (у травні на сайті Бі-Бі-Сі з'явилася інформація, що посередники Порошенка заплатили близько $400 тис. особистому адвокату Трампа Майклу Коену за організацію переговорів між лідерами в червні 2017-го. - Gazeta.ua).

Звісно, на пустому місці такі звинувачення не робляться. Попередньо проводять журналістські розслідування, документують інформацію, чутки, факти. Тому позов Президента України до Бі-Бі-Сі з погляду можливої необгрунтованості публікації є безнадійним.

Але ще більшим "ударом у штангу" є аргументація у позові "моральних страждань" і навіть "збентеженості" Позивача, його репутаційних втрат статусом президента-антикорупціонера.

Більш того - бізнесмена.

Виграти суд не вийде, а відкликати позов не можна

Хто б не писав позовну заяву, цим він сильно підставив главу держави. Тепер судове слідство, на вимогу адвокатів Бі-Бі-Сі, безумовно стане майданчиком дослідження і "антикорупційних досягнень" Порошенка як президента України, і ступеню корупційності його бізнесу.

Тому що моральність особи, звинувачуваної у корупції, розуміння її здатності до корупції є для суду такими ж важливими, як і інші докази. Відповідач може мати тільки непрямі докази того, що він опублікував - бо ЗМІ не є органами досудового розслідування і не зобов'язані мати прямі докази - але довести в суді потенційну придатність Позивача до корупційних дій він явно зможе.

Так що президенту України не позаздриш. Виграти суд не вийде, а відкликати позов не можна - бо це буде фактично прямим підтвердженням позиції Бі-Бі-Сі.

Аркадій Корнацький, народний депутат України

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі