Як готувати і навіщо їсти гарбуз

Корисні факти про які ви, можливо, не знали

Попри те, що ми живемо у добу високих технологій, їжа залишається одним із сильних факторів впливу на наше здоров'я, рівень енергії, інтелектуальний потенціал та довголіття.

Вчені вже вміють розбирати продукти буквально до молекул і вивчають їхній вплив на епігенетику, тобто зміну активності генів. Якщо вам у спадок дісталися не дуже хороші гени, які можуть за певних обставин привести до якоїсь хвороби, то вживання певних продуктів може "приспати" їх та зробити менш або й зовсім неактивними.

Наприклад, багато хто знає, що гарбуз корисний. Та я хочу наголосити на тому, чому гарбуз потрібно їсти усім: здоровим і хворим, у будь-якому віці та за будь-якого рівня фізичної активності.

Гарбуз потрібно їсти усім: здоровим і хворим, у будь-якому віці та за будь-якого рівня фізичної активності

Печений гарбуз можна всім.

По-перше, це здоровий імунітет і відмінний детокс. У гарбузі міститься ніжна клітковина, яка поглинає багато шкідливого й токсичного. А також живить кишечні мікроорганізми, готуючи їх до зими.

По-друге, це здорова шкіра та слизові. Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то речовини каротиноїди добре розчиняться і засвояться, перетворившись в організми на вітамін А. Він відновлює всі слизові та покращує стан шкіри, так само готуючи їх до зими, щоб шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунка та кишечника швидко переходили в стан ремісії.

По-третє, гарбуз має протинабряковий ефект. Завдяки великому вмісту калію він прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.

Тому раджу їсти гарбуз тим, хто має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу, серцем (високий тиск), приймає гормони, в першу чергу, кортикостероїди, має сидячу роботу і просто схильний до легкої набряклості обличчя зранку.

Також печений гарбуз має протиподагричну дію, а ще – корегує метаболізм. Тобто допомагає надто худим набрати масу тіла, людям з ожирінням – схуднути. Дуже корисно вживати гарбуз при ожирінні, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, при стеатозі (ожирінні) печінки та підшлункової залози.

Корисно вживати гарбуз при ожирінні, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, при стеатозі печінки та підшлункової залози

Антихолестеринова дія. Завдяки такому цінному комплексу розчинної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, гарбуз є природними ліками для всіх, у кого високий "поганий" холестерин, низький "хороший".

Печений гарбуз оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхур. Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення. Передусім, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездорової термічної обробки, малорухливого способу життя.

Всі види гастритів (запалень шлунка), виразкова хвороба, рефлюксна хвороба (коли в людини часто виникає печія), синдром подразненого кишечника (СПК), який може виявлятися проносами та закрепами й дає часті загострення – ці проблеми буквально вибивають людину із колії. Печений гарбуз є тим овочем, який можна і треба вживати при запальних захворюваннях шлунка та кишечника, зокрема, СПК.

Гарбуз має легку жовчогінну дію, тому дуже корисний при порушеннях роботи жовчного міхура, наприклад, при дискінезіях, схильності до утворення каміння та запаленнях (холециститах).

Сирий гарбуз дуже корисний, бо містить велику порцію вітаміну С, а також поєднання розчинної та нерозчинної клітковини

Сирий гарбуз дуже корисний, бо містить велику порцію вітаміну С, а також поєднання розчинної та нерозчинної клітковини.

Але зауважте, що сирий гарбуз не можна їсти тим, у кого загострені запалення шлунка, кишечника, підшлункової залози та жовчного міхура. Усім іншим – можна.

Гарбуз зменшує запальні процеси, сповільнює старіння і запобігає багатьом видам раку.

Насіння гарбуза багате цинком, який особливо необхідний чоловікам для якісного сперматогенезу, усім іншим – для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри.

Крім того таке насіння життєво необхідне вегетаріанцям та веганам.

Насіння гарбуза багате цинком, який особливо необхідний чоловікам для якісного сперматогенезу, усім іншим – для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри

Отже, мої рекомендації.

Вживайте гарбуз щодня. Якщо маєте вищеперераховані проблеми зі здоров'ям, можете вживати і декілька разів на день. Тоді користі буде більше, ефекти будуть вираженішими.

Найкращі страви:

- гарбузовий суп. При приготуванні додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте зверху сиром Пармезан.

- гарбузові запіканки, пюре, креми.

- гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо пів склянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери.

Гарбузова дієта:

Сніданок. Основні страви доповнити або печеним гарбузом, або половиною склянки соку.

Обід. Взяти із собою на роботу 200 грамів запеченого гарбуза, як доповнення до основних страв.

Вечеря. Печений гарбуз із зеленим салатом та запеченою або вареною рибою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі