Полиці магазинів завалені потенційними хворобами

Всяку загрозу краще знати в обличчя

Уявіть собі, що якісь терористи запустили страшну біологічну зброю, яка безжально поширюється світом і загрожує життю приблизно 500 тисяч людей щороку.

Така зброя часто знаходиться на полицях продуктових магазинів, на кухні, за столом. І щоб вона почала діяти достатньо лише виделки та ложки.

Якщо епідемія розрослася до катастрофічних масштабів, чому ми нічого не робимо?

Тихим вбивцею, про якого я веду мову, є атеросклероз. Хвороба, яка вражає кожного, хто дотримується "стандартного" раціону, де є батон, білий хліб, випічка, солодкі напої, смажені страви, магазинні ковбаси та сосиски.

Атеросклероз вражає кожного, хто дотримується "стандартного" раціону, де є батон, білий хліб, випічка, солодкі напої, смажені страви, магазинні ковбаси та сосиски

І справа далеко не в холестерині, як нам десятками років розповідали, і не в яйцях.

Мабуть, ви чули такий вислів, що здорових людей немає, є недообстежені. Я могла б також усміхнутися, але знаю дещо більше, бо бачу людей "зсередини".

Порушення холестеринового обміну або дисліпідемії, зустрічаються практично у кожного другого пацієнта. Можливо, ви подумаєте, що у кожного другого пацієнта похилого віку?

А от і ні. Три останні пацієнти: 31-річний чоловік, в минулому дуже активно займався волейболом. Інший - 40 років, в минулому захоплювався водним поло, любитель гірських лиж, обидва - з ледь завеликою масою тіла. Третій пацієнт - 25-річна дівчина, вегетаріанка, час від часу займається йогою, з дефіцитом маси тіла.

Звернулися вони лише для того, щоб отримати рекомендації зі здорового харчування. Скарг особливих не мали, а при обстеженні виявилось, що у всіх - прогресуючий атеросклероз.

Чому так?

Ми ніколи "без потреби" не здаємо аналізи, не знаємо свого тиску крові, рівня холестерину і цукру. І навіть об'єму талії

По-перше, це наша їжа: ми всі любимо солодке. Якщо не солодке, то хліб, випічку, мед (вважаючи його дуже здоровим продуктом). Також любимо поєднувати солодке та жирне. А ще цілу купу перероблених продуктів, в яких є транс-жири.

А ще ми мало рухаємось. Ми куримо, бо "звикли і не можемо кинути". Ми часто живемо в стресі. Мало спимо. Маємо надмірну масу тіла. Хронічні запальні захворювання.

А ще ми ніколи "без потреби" не здаємо аналізи, не знаємо свого тиску крові, рівня холестерину і цукру. І навіть об'єму талії.

"Менше знаєш, краще спиш" - поговірок, які ігнорують турботу про себе аж занадто багато.

Атеросклероз практично ніяк не дає про себе знати, хіба інколи може боліти голова, чи підвищуватися тиск

Атеросклероз називають німим вбивцею, бо він практично ніяк не дає про себе знати, хіба інколи може боліти голова, чи підвищуватися тиск.

Тому перше, що нам потрібно зробити - не стільки скрупульозно вивчати, що саме покласти на тарілку, скільки рішуче відмовитись від того, що спричинює атеросклероз.

1. Їжа має бути максимально ідентифікованою - якщо такі продукти є в природі, їх і їжте (наприклад, каша із гречки - добре, а вже гречаний хліб із дрібномеленого борошна з високим глікемічним індексом - ні; варення з малини/перетерта з цукром малина - це не здоровий продукт, на відміну від мороженої малини; або ковбаса і варене м'ясо).

2. Багато клітковини, особливо, розчинної, а це, в першу, чергу, бобові. Не потрібно багато - достатньо ложки, але вживати регулярно.

Їжа має бути максимально ідентифікованою - якщо такі продукти є в природі, їх і їжте

3. Зернові теж є джерелом розчинної та нерозчинної клітковини, яка зв'язує так званий поганий холестерин, а також містить магній. І теж достатньо навіть ложки (гречка, вівсянка і т.д).

4. Зелень - це найбагатше джерело фолатів - різновидів вітаміну В9. Саме фолати у поєднанні з іншими вітамінами групи В ( В6 та В12) забезпечують захист від інсульту та інфаркту, бо знижують рівень токсичної амінокислоти гомоцистеїну (є своєрідним сигналом судинної катастрофи). До речі, підвищення рівня гомоцистеїну на 5 мкмоль/л збільшує ризик атеросклеротичного ураження судин аж на 80% у чоловіків та 60% у жінок.

5. Овочі та фрукти. Овочі, особливо багаті оксидом азоту (нітратами, як ми кажемо), такі, як буряк, кавун та зелень.

Порушення синтезу оксиду азоту спричинює ендотеліальну дисфункцію, яка веде до порушення судинного тонусу, мікротромбів, звуження просвіту судин та прогресування атеросклерозу.

6. Оливкова олія (горіхи). Має протизапальні властивості. Входить до складу середземноморської дієти, корисної для серця.

7. Режим харчування. Достатньо 3-разового для здорових людей для запобігання інсулінорезистентності та розвитку цукрового діабету, який тісно пов'язаний з атеросклерозом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі