Якщо не можемо звільнити Донбас, треба хоча б витягнути своїх з біди

Виходом із ситуації могло б стати дерев'яне будівництво

Якось зовсім в нашій країні не вирішується питання з житлом для вимушених переселенців з ОРДЛО. Навіть у бідній і маленькій Грузії для біженців з окупованих територій після 2008 року побудували цілі котеджні селища. Туди переїхали десятки тисяч людей. У нас же далі модульних містечок за 4 роки справа так і не пішла. При цьому, термін експлуатації цих містечок вже закінчується. Вони швидко перетворюються в гетто, і ніяк не годяться на роль повноцінного житла.

Навіть у бідній і маленькій Грузії для біженців з окупованих територій після 2008 року побудували цілі котеджні селища

З 2017 року в Україні ніби як діє програма "Доступне житло", за якою вимушені переселенці можуть купувати первинне житло (квартиру в новобудові) за 50% вартості, а інші 50% їм компенсує держава. Але за фактом доступне житло виявляється не таким вже доступним. У 2017 році на цю програму виділили лише 30 млн грн, цього року - 100 млн грн. Це дуже мало, враховуючи скільки людей потребують допомоги. Та й половина вартості квартири для більшості переселенців - все рівно непідйомна сума.

Виходом із ситуації могло б стати дерев'яне будівництво. У нас про нього вже майже забули, і даремно. По-перше, будувати з дерева зараз модно. У скандинавських країнах, США і Канаді дерев'яне будівництво досі поширене, там з дерева будують сучасні будівлі висотою в кілька поверхів. По-друге, дерев'яні споруди за каркасною технологією зводяться дуже швидко і обходяться дешевше будівель з інших матеріалів.

При правильному догляді дерев'яний будинок може запросто простояти 150 років

Наш народ до дерев'яних багатоквартирних будинків не звик, вони асоціюються з бараками часів раннього СРСР - убогим, непрестижним житлом. Але насправді при правильному догляді дерев'яний будинок може запросто простояти 150 років, як в тій же Скандинавії. Та хоч би й 70 років прослужив, як згадані радянські бараки, все одно краще, ніж нічого.

Дерев'яні будинки набагато легше цегельних, їм не потрібні масивні і дорогі фундаменти. При будівництві будівель в 2-3 поверхи немає потреби використовувати дорогу техніку. Крім того, побудувати такий будинок можна всього за 5-6 місяців. Це значить, що на зарплату будівельникам піде менше грошей, ніж при традиційному довгому будівництві. Вартість квартир в дерев'яному будинку без обробки - лише $150-200 за кв. м.

Є, звичайно, і недоліки. Погана шумоізоляція, підвищена пожежонебезпека. Але в Швеції і Фінляндії є цілі містечка, що складаються майже повністю з дерев'яних будівель, і нічого, стоять по сто років, не розвалюються, не гниють, не горять. Головне - дотримуватися техніки безпеки і правильно експлуатувати такі споруди. Крім того, у такого житла є великий плюс - воно енергоефективне.

Я завжди вважав, що якщо ми не можемо звільнити захоплену територію, потрібно хоча б витягнути звідти наших співгромадян, які не підтримують бойовиків, але вимушено залишаються в ОРДЛО і не можуть виїхати без допомоги держави. Не можна кидати в біді своїх. Якщо вже все одно в бюджеті виділяються на це гроші, то краще витрачати їх так, щоб допомогти якомога більшій кількості переселенців.

Міста з населенням від 50 тис. осіб могли б зводити в рік кілька 2-поверхових каркасних будинків без особливого навантаження на бюджет

Кошти можна було б виділяти не тільки з державного, а й з місцевих бюджетів. Міста з населенням від 50 тис. осіб могли б зводити в рік кілька 2-поверхових каркасних будинків без особливого навантаження на бюджет. На всяку нісенітницю у нас повсюдно витрачають набагато більше. Всією країною могли б полегшити долю людей, що позбулися житла в зв'язку з війною і окупацією, показати приклад громадянської солідарності і взаємодопомоги на зло ворогам. Уявіть, як скреготіли б зубами кисельови-соловйови, якби на весь їх пропагандистський слиз про "карателів-фашистів" ми б відповідали ось такою взаємодопомогою - врятували, розселили десятки тисяч жителів Донбасу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі